3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A mázas cseréppel fedett gigacsűr a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ új székhelye lesz.

A kormány már 2020-ban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé és kiemelten közérdekűvé nyilvánította a projektet – számol be róla az Átlátszó. Az ígéretek szerint egyszerre templomra, csűrre és palotára is hajazó épületet az állami támogatásokkal és ajándék ingatlanokkal kitömött Magyar Művészeti Akadémia építteti a Városliget szomszédságában.

A terevezett Magyar Építészeti Múzeum csűrje
A terevezett Magyar Építészeti Múzeum csűrje
Fotó: Átlátszó

Egy 2017-es kormányhatározat döntött arról, hogy az 1968-ban létrehozott, azóta állami fenntartásban lévő Magyar Építészeti Múzeum az MMA fenntartásában működik tovább Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM-MDK) néven. Erre a célra az MMA megkapta ajándékba az államtól a Budapest VII. kerület, Városligeti fasor 9-11. szám alatt található, egykori BM-kórház ingatlanegyüttesét, amely 

„alkalmassá tehető az építészeti-építészettörténeti gyűjtemény és a műemléki tudományos gyűjtemények védelmére, szakszerű restaurálására, digitalizálására, feldolgozására, magyarországi és nemzetközi kiállításokra történő előkészítésére, kiállítások bemutatására, a gyűjtemény elhelyezéséhez hosszú távon szükséges raktározási infrastruktúra kialakítására, nyilvános kutatószolgálat működtetésére és az intézményt működtető, annak feladatait ellátó személyi állomány elhelyezésére”.

A Magyar Művészeti Akadémia 2021-ben bontásokat kezdett a Városligeti fasorban található telken: az egykori kórház szocializmus alatt épült ingatlanrészeit ledózerolták. Az MMA akkor azt nyilatkozta, hogy a lebontott épületek helyén egy mindenki által látogatható közpark, illetve egy, „a magyar építészetet hazai és nemzetközi szinten is méltó módon reprezentáló” kortárs épület születik majd a meghagyott régi épületek, az egykori Grünwald- és Herczel-szanatórium mellé/közé.

Nettó 3,4 milliárdért tervezik

A szervezet abban az évben ki is írt egy közbeszerzést a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ új épületének terveire, de a 2022-ben lezárult tender után újabb kiírást javasolt a bírálóbizottság, mert „összességében nem tudott olyan pályaművet találni, amely alkalmas volna a közbeszerzési eljárás lefolytatása utáni továbbtervezésre”. Az MMA 2023 júniusában írta ki az újabb tervpályázatot, amelynek decemberben lett eredménye: a bírálók a BIVAK Studio Kft., illetve a Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft. közös pályaművét választották a legjobbnak.

„Az új főépület szimmetrikus, mint egy templom, titokzatos, mint egy csűr, ragyog, mint egy palota” – nyilatkozták a tervezők.

A páros a tervek elkészítését nettó 3,4 milliárd forintért vállalta. A Művészeti Akadémiának nincs ennyi pénze, de bíznak abban, hogy a kormány megtámogatja a beruházást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!