3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Káel Csaba kormánybiztos és Mao Jü, a China Film Administration vezetője széles körű filmszakmai együttműködésről írt alá megállapodást a magyar-kínai filmes kapcsolatok és szinergiák élénkítése céljából - közölte a Nemzeti Filmintézet pénteken az MTI-vel.  

A megállapodást a magyar és a kínai szakemberek összefogásának elősegítése és a közös filmes projektek indítása céljából írták alá Budapesten - írták a közleményben.

A megállapodás a filmgyártás mellett kiterjed a mozgóképszakmai képzés területén is a kooperációra, valamint a magyar és a kínai filmalkotások kölcsönös népszerűsítésére is.

Fan Bingbing kínai színésznő (jobbról a második) rajongóival a Double Xposure nevű film bemutatóján Sanghajban (korábbi felvétel)– kínai-magyar filmek is készülhetnek
Fan Bingbing kínai színésznő (jobbról a második) rajongóival a Double Xposure nevű film bemutatóján Sanghajban (korábbi felvétel)– kínai-magyar filmek is készülhetnek
Fotó: Depositphotos

A közlemény szerint a kínai mozgókép ágazat erőteljes növekedésben van, mint fogalmaznak, a kínai azon kevés filmforgalmazási piacok egyike a világon, amely helyi gyártású produkcióival megelőzi a nagy amerikai kasszasiker filmeket a kínai jegypénztáráknál.

Mint írják, a kínai filmipar jelenleg harmadik fénykorát éli, az 1970-es évek végétől a kínai vezetés a gazdaság egyik alappilléreként kezeli a kultúrát és azon belül a filmipart. A nagy költségvetésű, nagy nézőszámokat elérő filmek mellett számos kisebb produkció is készül, amelyek szintén jelentős jegybevételt termelnek.

Magyarországhoz hasonlóan a kínai kormány szintén stratégai ágazatként kezeli a filmipart, ezt mutatja az is, hogy az ágazat növekedésének biztosítása érdekében 2022-ben a filmipar számára előnyös adó irányelveket vezettek be Kínában.

A közlemény idézi Káel Csabát, aki szerint "Magyarország a kontinentális Európa elsőszámú filmgyártási helyszíne jelenleg, a világ filmgyártásának élvonalbeli szereplői forgatnak hazánkban magyar szakemberek közreműködésével. Filmiparunk jelentős devizabevételt eredményez nemzetgazdasági szinten, hozzájárulva az ország stabilitásához. Budapest földrajzi és filmipari adottságaiból adódóan Kelet és Nyugat filmes kapcsolatainak kiváló új központja lehet. Számos izgalmas, el nem mesélt közös történetünk van a kínai alkotókkal, melyek közös megfilmesítéséhez új lendületet ad a megállapodás".

A China Film Administration delegációja a megállapodás alkalmával szakmai látogatást tett a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumában és Filmlaborjában. Megtekintették a szakemberek a fóti stúdiókomplexumot is, amelynek átfogó fejlesztése a megvalósítás lezárásánál tart. A fejlesztés során a helyszínen négy új műterem és kiszolgáló létesítmények is épültek. A fóti bázis kapacitását ötszörösére növelő munkálatok során Magyarország egyik legnagyobb, csaknem 5000 négyzetméter alapterületű, 18 méter belmagasságú új filmstúdiója is megépült.

Kínában mind a nemzetközi fesztiválokon, mind a forgalmazásban jelen vannak a magyar alkotások, a Kojot négy lelke és a Hat hét című filmek jelentős díjakat nyertek tavaly a sanghaji filmfesztiválon, amely a térség egyik legnagyobb filmes rendezvénye - áll a közleményben.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!