<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Nyugdíjas Parlement szerint a miniszterelnök ma reggeli interjújában megemlített, jövőre kilátásba helyezett 13. havi nyugdíja nem az ország pénzéből, hanem a felvett hitelből történne.

A ma reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor így fogalmazott:

"A nyugdíjasoknak még tartozik a kormány, ezért ő maga azért harcol, hogy a jövő évi választáson már úgy álljon előttük, hogy nem csak a kétheti pluszt (idén egyheti pluszt adtak, jövőre februárban ehhez még egy heti jön az eddig ismertek szerint) kapják meg a nyugdíjasok, hanem akár a 3. és 4. pluszhetit is, így a teljes 13. havi nyugdíjra számíthatnának."

A rendszeres nyugdíj felzárkóztatása még jobb megoldás lenne. Fotó: MTIA rendszeres nyugdíj felzárkóztatása még jobb megoldás lenne. Fotó: MTI

E bejelentésre reagálva a Nyugdíjas Parlament úgy fogalmaz:

"Örömmel értesültünk arról, hogy a Miniszterelnök Úr csatlakozott az idősek azon régóta vívott „harcához”, melyet a múltbeli és jelenlegi társadalmi hasznosságuk elismeréséért folytatunk, és ezt plusz egy havi juttatással kívánja a költségvetés honorálni."

Mint közleményükben írják, meglátásuk szerint ez logikusan illeszkedik abba a sorba, amelynek keretében az aktív korúak SZJA visszatérítésében, a pályakezdők adókedvezményében, a beígért soron kívüli béremelésekben fognak realizálódni. Ők is azt az elvet vallják, hogy együtt sírunk, együtt nevetünk kortársainkkal, tehát az anyagi előnyök – ha erre lehetőség kínálkozik - mindegyik korosztálynak egyaránt járnak. De hangsúlyozzák: 

"Ugyanakkor – felelős állampolgárokként – szükségesnek látjuk tudatosítani, hogy most nem az ország pénzét költik ránk! A felvett óriási hitelből indul az adakozás, ami veszélyes! Láttuk már – nem is olyan régen -, hogy hasonló helyzetből milyen válságok keletkeztek, és hogy emiatt is a „nyugdíjas lett a bűnbak!” Ne legyünk okozói egy felelőtlen eladósodásnak!"

A Nyugdíjas Parlament szerint ha pedig mégsem a hitel, hanem az ország teljesítőképessége a forrása ezeknek a milliárdoknak (kár, hogy a költségvetés ezt nem látta előre), akkor éppen itt az ideje annak, hogy az egyszeri, százalékos alapú „osztogatás” helyett a rendszeres (nyugdíjszerű), alacsony nyugdíjak felzárkóztatására fordítsuk a rendelkezésre álló pénzt, a figyelmünket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.