<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
		


		
		

Május végén kapja meg a tervezetet a Költségvetési Tanács.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is még a nyári szünet előtt elfogadja a parlament a következő évi költségvetést. Ennek menetrendjéről tudtunk meg részleteket.

Kovács Árpádék május végén kapják meg a 2019-es büdzsétKovács Árpádék május végén kapják meg a 2019-es büdzsét

Az előzetes tájékoztatás szerint a Költségvetési Tanács május végén kapja meg a kormánytól véleményezésre a tervezetet - mondta portálunknak Kovács Árpád, a testület elnöke. Ez azt jelenti, hogy a kormánynak előtte meg kell vitatnia és első körben jóvá kell hagynia az immár újra Pénzügyminisztériumként működő, költségvetésért felelős tárca által előterjesztett dokumentumot.

Vagyis a következő hetekben kellene erről tárgyalnia a még fel sem állt kormánynak. Az ütemezés szerint először május 7-8-án ülésezik az új parlament, vagyis az érdemi munka onnan kezdődik. Május végéig tehát már nem sok idő van hátra, ami azt feltételezi, hogy a jövő évi költségvetést már az áprilisi választás előtt kellően elő kellett készíteni, hogy zökkenőmentes legyen az elfogadása.

A parlament csak azután tudja tárgyalni az előterjesztést, hogy a Költségvetési Tanács elkészült az értékelésével. Erre Kovács Árpád tájékoztatása szerint június elején kerülhet sor. Onnantól lesz néhány hete a parlamentnek, hogy még a nyári szünet előtt, június vége felé szavazzon a javaslatról.

Ami a jövő évi számokat illeti, Kovács Árpád - a tanácshoz eljutott, kormányzattól és nemzetközi szervezetektől származó jelzésekre alapozott - véleménye szerint a hiány 1-2 százalék között lehet, a GDP növekedése 4 százalék körül alakulhat. A kormány a fogyasztás és a beruházások további bővülésével számol. Összefoglalva: folytatódik a tavalyi és idei államháztartási politika.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi inflációs jelentésében ettől némileg eltérő makropályát rajzolt fel. A jegybank szerint a deficit 1,8-2 százalék között alakulhat - ez éppenséggel belefér abba a sávba, amit a tanács elnöke is megjelölt - de a gazdaságtól az MNB csak 3,3 százalékos növekedést vár 2019-ben.

A tanács a jövő évi büdzsé értékelése mellett a 2017-es és 2018-as folyamatokról is készít elemzést - mondta továbbá az mfor-nak Kovács Árpád.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.