Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közzétett határozatában tízmillió forintra bírságolta a Raiffeisen Bank Zrt.-t pénzforgalmi jogszabálysértések miatt - közölte a jegybank a honlapján kedden.

A hitelintézetnek a jogszabálysértéseket legkésőbb 2015. április 30-áig meg kell szüntetnie - derül ki az MNB közleményéből.

A jegybanki közlemény szerint az MNB megállapította, hogy a Raiffeisen Bank Zrt. megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény ügyfelek egyértelmű, pontos és ingyenes tájékoztatására, a hibás teljesítés esetén a fizetési számla eredeti állapotának helyreállítására, valamint a hatósági átutalások teljesítésére vonatkozó szabályait.

Kitérnek arra, hogy a bank megsértette továbbá a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendeletnek a fizetési megbízások érkeztetését és visszautasítását, az ügyfelek fizetési számláján a jóváírási értéknap alkalmazását, valamint a beérkező fizetési műveletek összegének az ügyfelek haladéktalan rendelkezésére bocsátását érintő előírásait.

Az MNB kedden közzétett határozatában kötelezte a hitelintézetet, hogy a pénzforgalmi törvényben és az MNB rendeletben foglaltaknak való megfelelés érdekében 2015. április 30-áig tegye meg a szükséges intézkedéseket, és azt követően folyamatosan biztosítsa a pénzforgalmi jogszabályok betartását.

Az MNB azt is előírta, hogy a hitelintézet legkésőbb 2015. június 15-éig adatok és dokumentumok beküldésével igazolja a szabálysértések megszüntetését.

A jegybank azért kötelezte a 10 millió forintos bírság megfizetésére a hitelintézetet, mert a bank az évek óta változatlan tartalommal fennálló, a fogyasztókat védő szabályokat sértett, és a jogszabálysértések meghatározó többségét folyamatokba építetten követte el a pénzintézet.

A közlemény szerint a kiszabott bírságot jelentősen befolyásolta, hogy a törvény előírásai ellenére a hitelintézet fogyasztó és mikrovállalkozás ügyfelei részére a fizetési műveletek teljesítéséről meghatározott tájékoztató adatok ingyenes átadását legalább havonta egy alkalommal nem biztosította, ugyanis az utólagos tájékoztatás adatait tartalmazó bankszámlakivonat postai továbbításáért díjat számolt fel. Az évek óta fennálló jogosulatlan díjfelszámítás összességében a hitelintézet számára jelentős vagyoni előnyt eredményezett - olvasható a közleményben.

Kiemelték: az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenység során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését, ezen belül a jogosulatlan díjfelszámítást, amely csökkenti az ügyfelek bizalmát a pénzforgalmi szolgáltatások és a készpénzmentes fizetési módok igénybevétele iránt.

Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartását, elítél minden jogszabálysértést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során - olvasható a jegybank közleményében.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.