2018. január 8. 10:40

Utoljára 2006-ban volt ilyen gigantikus hiány a költségvetésben.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A Nemzetgazdsági Minisztérium hétfő délelőtti közlése szerint az előzetes adatok alapján az éves pénzforgalmi hiány tavaly 1973,9 milliárd forintot tett ki. Ezen belül a központi költségvetés 1904,2 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 142,2 milliárd forintos hiánnyal zártak, míg az elkülönített állami pénzalapok 72,5 milliárd forintos többletet értek el. Mindez azt jelenti, hogy a decemberi havi nagymértékű osztogatással együtt egyetlen hónap alatt 334,9 milliárdos deficitet halmozott fel a költségvetés.

Hasonlóan magas éves deficitre legutóbb 11 évvel ezelőtt, vagyis 2006-ban volt példa, akkor valamivel több mint 2000 milliárd forint lett a mínusz. Csak a december havi teljesítményt nézve legutóbb 2011 decemberében találkozhatunk hasonló nagyságrendű hiánnyal, akkor több mint 400 milliárd jött össze.

A most közölt előzetes adat lényegében megfelel a várakozásoknak, hiszen az uniós támogatások megelőlegezése miatt a hiány további emelkedésére lehetett számítani, ami évtizedes rekordot eredményezett.

Fontos azonban megjegyezni azt, hogy mindezek ellenére a kormány az eredményszemléletű (maastrichti) hiány vonatkozásában továbbra is optimista, korábbi nyilatkozatok alapján úgy vélik, a 2,4 százalékos terv tartható lesz. 

mfor.hu