TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Bíztató jel, hogy bár még végleges döntés nincs, a kormány a Magyar Orvosi Kamara régóta hangoztatott javaslatairól tárgyalt. Nevezetesen az orvosi bérek jelentős emeléséről, illetve a hálapénz törvényes eltörléséről. Dr. Soós Adriána, a Független Egészségügyi Szakszervezetek elnöke azt reméli, a 120 százalékos béremelés nem hosszú távon valósul meg.  

"Mindenképpen jó hír, de túl késő van, évek óta meg kellett volna ezt lépni, hiszen utoljára 2017-ben kaptak béremelést az orvosok” így értékelte ma reggel az ATV-ben Dr. Soós Adriána, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke a kabinet ajtaja mögül kiszivárgott hírt, miszerint 120 százalékkal emelik az orvosok fizetését.

A hosszútávú béremelés fura adomány. Fotó: Pixabay A hosszútávú béremelés fura adomány. Fotó: Pixabay
A szakember Rétvári Bence parlamenti államtitkár szavaira is reagált, aki tegnap a maglódi egészségügyi központ avató ünnepségén azt mondta, hogy Magyarországon 68,6 százalékkal csökkent a külföldi munkavállalást kérő orvosok száma, miközben egyre több orvoshallgató végez. A FESZ elnöke szerint a statisztika valóban mutat növekedést, de a valóság az, hogy jelenleg 20 ezer alatti a teljes munkaidőben dolgozó orvosok száma, az elmúlt időszakban pedig az Orvosi Kamara adatai szerint 300 fő vándorolt ki külföldre.

A november elsejére bejelentett, egészségügyi ápolóknak és szakdolgozóknak járó, papíron 20 százalékos növekedésről pedig úgy vélekedik, hogy ez nem újdonság, régóta lógott a levegőben, s valójában 16 százalék.

A még hivatalos bejelentést nélkülöző 120 százalékos béremeléssel kapcsolatban úgy fogalmazott:

"Igaz, hogy magasabb százalékkal indulunk végre, de nagyon alacsony szintről".

250 ezer forintos alapbérrel indul egy kezdő orvos, aki csak túlórával tud többet hazavinni, ami még mindig nem éri el azt az átlagot, amit ma Magyarországon hazavisznek más szakmában.

"Fontos, hogy ne hosszútávú béremelés legyen ez, hiszen az ápolóknál is ezt a szisztémát alkalmazták".

Ugyanakkor a Népszava arra figyelmeztet, hogy a Pintér Sándor belügyminiszter által létrehozott bér- és foglalkoztatási bizottság által e héten tárgyalt javaslat három lépcsőben növelné az orvosi jövedelmeket. Az orvosi bérek bruttó alapbére 688 ezer és 2 millió forint között szóródna a szakmában eltöltött időtől és a szakorvosi képzettségtől függően. Része a javaslatnak a szakdolgozók jövedelemrendezése is. Az idei – már korábban beígért –novemberi béremeléssel a frissen végzettek bruttó bére 202 ezer forintról indul és a legmagasabb 732 ezer forint lesz. Ezt 2022 januárjától tovább növelnék egyfajta új szorzó alkalmazásával, amellyel ez a bérsáv 244-886 ezer forintra változna. 

Dr. Soós Adriána az egyszeri, 500 ezer forintos nyári juttatásról úgy nyilatkozott, hogy a többség megkapta, de a nem közalkalmazottként dolgozó egészségügyisek olyan bonyolult eljáráson keresztül, hogy még mindig vannak, akik nem jutottak hozzá. A karantén alatti, egészségügyi dolgozóknak járó 100 százalékos táppénzzel ugyanez a baj: ez is hosszadalmas és nehezen átlátható rendszer, így azt sem kapja meg mindenki.

A kórházi dolgozók járvány miatti átvezénylésével kapcsolatban a FESZ elnöke kijelentette: mindez azért súrolja a lehetetlenség határát, mert a kisebb kórházak 1-3 ezrelékének átirányítása már jelentős kiesés, hiszen 1 ágyhoz kétszer annyi intenzív ápolóra van szükség. Így is 30 százalékkal többet dolgoztak a járvány előtt. Csökkenő létszámmal növekvő feladatokat nem lehet ellátni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.