2019. február 5. 15:20

Százmilliókat adományozott a Miniszterelnökség különböző egyházaknak, hogy abból a pénzből templomokat állítsanak helyre, vagy a menekültek helyben maradását segítsék elő Szíriában, Libanonban vagy épp Irakban.

Összesen 1,51 milliárd forintot adományozott tavaly év végén a Miniszterelnökség különféle katolikus és református egyházaknak - derül ki a tárca oldalán közzétett dokumentumból. Az adományok alapvetően abból a célból kerültek "elutalásra", hogy a kormány véleménye szerint az Európát fenyegető menekültáradat megállításának egyik módja, ha helyben enyhülnek a feszültségek és támogatják a fejlődést, a közösségek regenerációját. Vagyis "a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt idehozni; ezért a magyar kormány anyagi támogatással is segít az üldözött keresztényeknek, hogy a menekülésre kényszerült családok hazatérhessenek otthonaikba" - olvasható a Miniszterelnökség egy tavaly év végi közleményében.

Szíria (Fotó: MTI/EPA/Mohammed Badra) Szíria (Fotó: MTI/EPA/Mohammed Badra)

A most közzétett lista szerint a legnagyobb adományt, 620 millió forintot megosztva Szíriába és Libanonba juttatja el a Magyarországi Református Egyház, hogy a Szíria és Libanon Nemzeti Református Zsinat és a Szíriai Örmény Református Egyházak Közössége háború utáni, a lakosság visszatérését és helyben maradását elősegítő projektjeit meg tudja valósítani.

Libanonba azonban megy még ezen kívül 310 millió forint, melyet az Antióchiai Szír Maronita Katolikus Egyházon keresztül juttat el a kormány, hogy a Kessrouan régióban tervezett projektek megvalósulhassanak. 177,6 millió forint pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen keresztül jut el az országba, hogy templomfelújítások valósulhassanak meg.

Szíria és Libanon mellett Irakba is jut néhány százmillió forint. A kormany.hu-n közzétett dokumentum szerint 143,4 millió az Asszír Keleti Egyház Erbili Püspökségen keresztül jut el. Ebből a pénzből Erbilben papnevelő szemináriumot fognak kialakítani és jutnia kellene arra is, hogy befejezzék a szintén Erbilben található Szent György templom rekonstrukcióját.

Végezetül pedig 261,1 millió forintot adott a Miniszterelnökség az Erbili Káld Katolikus Érsekség Alkos-i iskolaépítési projektjére Irakban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.