2019. február 5. 15:20

Százmilliókat adományozott a Miniszterelnökség különböző egyházaknak, hogy abból a pénzből templomokat állítsanak helyre, vagy a menekültek helyben maradását segítsék elő Szíriában, Libanonban vagy épp Irakban.

Összesen 1,51 milliárd forintot adományozott tavaly év végén a Miniszterelnökség különféle katolikus és református egyházaknak - derül ki a tárca oldalán közzétett dokumentumból. Az adományok alapvetően abból a célból kerültek "elutalásra", hogy a kormány véleménye szerint az Európát fenyegető menekültáradat megállításának egyik módja, ha helyben enyhülnek a feszültségek és támogatják a fejlődést, a közösségek regenerációját. Vagyis "a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt idehozni; ezért a magyar kormány anyagi támogatással is segít az üldözött keresztényeknek, hogy a menekülésre kényszerült családok hazatérhessenek otthonaikba" - olvasható a Miniszterelnökség egy tavaly év végi közleményében.

Szíria (Fotó: MTI/EPA/Mohammed Badra) Szíria (Fotó: MTI/EPA/Mohammed Badra)

A most közzétett lista szerint a legnagyobb adományt, 620 millió forintot megosztva Szíriába és Libanonba juttatja el a Magyarországi Református Egyház, hogy a Szíria és Libanon Nemzeti Református Zsinat és a Szíriai Örmény Református Egyházak Közössége háború utáni, a lakosság visszatérését és helyben maradását elősegítő projektjeit meg tudja valósítani.

Libanonba azonban megy még ezen kívül 310 millió forint, melyet az Antióchiai Szír Maronita Katolikus Egyházon keresztül juttat el a kormány, hogy a Kessrouan régióban tervezett projektek megvalósulhassanak. 177,6 millió forint pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen keresztül jut el az országba, hogy templomfelújítások valósulhassanak meg.

Szíria és Libanon mellett Irakba is jut néhány százmillió forint. A kormany.hu-n közzétett dokumentum szerint 143,4 millió az Asszír Keleti Egyház Erbili Püspökségen keresztül jut el. Ebből a pénzből Erbilben papnevelő szemináriumot fognak kialakítani és jutnia kellene arra is, hogy befejezzék a szintén Erbilben található Szent György templom rekonstrukcióját.

Végezetül pedig 261,1 millió forintot adott a Miniszterelnökség az Erbili Káld Katolikus Érsekség Alkos-i iskolaépítési projektjére Irakban.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.