2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mondta Paolo Gentiloni illetékes uniós biztos. Megosztotta továbbá, hogy "az ördög a részletekben lakozik."

Körülbelül 1500 milliárd euró értékű gazdaságélénkítő csomag elfogadására lenne szüksége az Európai Uniónak a koronavírus-járvány okozta negatív hatások csillapításához - jelentette ki Paolo Gentiloni illetékes uniós biztos egy szerdai lapinterjúban.

Az EU-tagállamok vezetői múlt heti videokonferenciájukon azzal bízták meg az Európai Bizottságot, hogy május 6-ig terjesszen elő olyan költségvetési javaslatot a 2021-2027 közötti időszakra, amely megfelelő pénzügyi alapot biztosít a gazdaság fellendítésére.

A gazdaságért felelős biztos ezzel kapcsolatosan azt mondta a Les Echos című francia lapnak, hogy a felállítani tervezett alap értékének el kell érnie a közösség bruttó hazai termékének (GDP) a 10 százalékát, azaz mintegy 1500 milliárd eurót.

Jelentősen eltérő álláspontot képviselnek a tervezett intézkedéseket illetően az északi és a déli tagállamok kormányai, így egyelőre azt sem tudni, hogy bizonyos gazdaságpolitikai feltételeknek meg kell-e majd felelni ahhoz, hogy hozzá lehessen férni ezen forrásokhoz, vagy hogy lényegében csak visszafizetendő kölcsönökről lesz-e szó.

"Egyetértek Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével abban, hogy elegyíteni kell ezt a két megközelítést" - szögezte le Gentiloni, hozzátéve, hogy a hiteleknek nagyon hosszú vagy "örökös" lejáratúnak kell lenniük.

Kiemelte emellett, hogy véleménye szerint nehéz lesz konszenzusra jutni a javaslatcsomag megalkotásakor. "Az ördög a részletekben lakozik" - fogalmazott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!