TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

De negyed órával az első mérés után már normalizálódott a testhőjük, derült ki az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Csütörtök este játszotta a Bayern München és a Sevilla az UEFA-szuperkupa döntőt a Puskás Arénában, így a mai operatív törzs a hagyományokat felrúgva Kiss Róbert rendőr alezredes monológjával kezdődött, aki beszámolt a meccsen szerzett rendőri tapasztalatokról.

Mint elmondta, a döntőre 14 032 "labdarúgást kedvelő látogató látogatott ki", a stadionba lépéskor mindegyikük átesett a hőmérőzésen, melyet ezúttal hőkamera-kapuval oldottak meg. (A bejáratokhoz telepítettek négy járványügyi sátrat is.) Kiss elmondása szerint 16 szurkolónál mértek hőemelkedést, nekik félre kellett állniuk, és negyed órát várakozniuk a következő mérésre. Azon már mind átmentek, mert a testhőjük akkor már a határértéken belülire süllyedt.

Kiss az általános beszámolót is eldarálta, miszerint az elmúlt 24 órában 133-szor indult rendőri intézkedés a koronavírus-szituáció miatt, ebből 28 esetben azért, mert utasok megsértették a maszkviselési szabályokat valamely tömegközlekedési eszközön. 105 esetben boltokban, vendéglátóhelyeken, intézményekben, satöbbikben viseltek szabálytalan módon maszkot.

A maszkviselési szigorítás hétfői élesedése óta 263-szor léptek fel ezügyben a rendőrök, 221-szer figyelmeztettek, 23-szor helyszíni bírságot szabtak ki, 19-szer pedig szabálysértési feljelentést tettek.

A tegnapi nap folyamán a rendőrség 12 785-ször ellenőrizte a hatósági házi karantént, 2711 újat rendelt el, ebből 569 esetben külföldről való belépés miatt. Jelenleg az összes elrendelt, érvényben lévő hatósági házi karanténok száma az országban 25 374.

Müller Cecília az operatív törzs szeptember 25-i sajtótájékoztatóján. (Forrás: M1, YouTube) Müller Cecília az operatív törzs szeptember 25-i sajtótájékoztatóján. (Forrás: M1, YouTube)

Ezután Müller Cecília országos tisztifőorvos vette át a szót, aki elismételte a reggel óta ismert napi korona-statisztikát: 9 új áldozat (57 és 90 év között, hetük 70 év feletti, többségük szív- és érrendszeri vagy daganatos megbetegedéssel küzdött alapból), 927 új, azonosított fertőzött, 577-en vannak kórházban, 30-an lélegeztetőgépen.

A járvány magyarországi felbukkanása óta összesen 668 553 koronavírus-tesztet végeztek el, Müller szerint ez a szám kielégíti azokat a szükségleteket, melyek "naponta keletkeznek."

Müller ismét megpromózta a kézmosást. Felhívta a figyelmet, hogy csak olyan fertőtlenítőt használjunk, ami a címkéje révén is egyértelműen engedélyezett szer, vagyis legyen engedélyszáma, mert a piacon sok a hamisítvány. Müller mnég azt is mondta, hogy kézmosáskor különösen a hüvelykujjra figyeljünk oda, ami mindig kimarad a sikálásból. A kutatások szerint is.

Sajtós kérdések:

  • Kelet-Magyarország: hány elsődleges koronavírus-ellátási hely van az országban? Müller: 29, ebből Budapesten 10. Azok kerülnek ide, akik középsúlyos/súlyos klinikai formában produkálják a tüneteket. Ha ezen kórházak közül bármelyik eléri a 80%-os telítettséget, azt jelenti Nemzeti Népegészségügyi Központnak, ők pedig újabb szolgáltatót jelölnek ki a tehermentesítésért.
  • Zalai Hírlap: mit csináljon az a család, ahol a gyereket hazaküldték, mert egy osztálytársa megfertőződött? Müller: ha fertőzött gyerek van az osztályban, akkor az osztálytársai kontaktszemélynek minősülnek, és otthon a szülők, testvérek is. Ilyenkor otthon ki kell várni a 10 napos lappangási időt. Ebben az esetben a szülő nem minősül szoros kontaktszemélynek. Ha azonban a karantén alatt jelentkeznek a gyereken a tünetek, akkor telefonálni kell a háziorvosnak, és jön a mintavétel. Ekkor a gyerek kontaktszemélyből koronavírus-gyanús személlyé válik, a szülő pedig szoros kontaktszemélyjé.
  • RTL Klub Híradó: igaz-e, hogy az ITM októberre várja a koronavírussal kapcsolatos halálesetek felfutását? A választ Müller ügyesen elkente, de a lényeg: igen.
  • RTL Klub Híradó: a 10 napos karanténból már negatív koronavírus-teszteredménnyel sem lehet szabadulni. Ez vonatkozik a külföldről hazatérőkre is? Müller: a külföldről hazatérők potenciálisan fertőzők, mert nem tudjuk, érintkeztek-e korona-pozitív személyjel, de nem zárható ki, hogy igen, és hogy meg is fertőződtek. Ők viszont két negatív teszttel elhagyhatják a karantént.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.