2p

Két tételben 30 milliárd forintot meghaladó összegű átcsoportosításról döntött a kormány, melynek részletei csütörtök este láttak napvilágot. Van benne egy 19 milliárdos tétel, amely akár az Aegonban való tulajdonszerzést szolgálhatja.

A Magyar Közlöny csütörtök éjszaka megjelent száma szerint a miniszterelnök két nagyobb költségvetési átcsoportosítást rendelt el. Az egyik egy 6 938 935 922 forint egyszeri átcsoportosítás, amelynél a Gazdasági-újraindítási Alap beruházási célú kiadásaiból vonnak el 5 milliárd forintot, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) dologi kiadásaira is közel 1,4 milliárd forinttal kevesebb fog jutni. Utóbbi összeg jórészt a NAV-hoz kerül, míg 5 milliárdot a gazdaság újraindítását szolgáló külügyi fejezet kap meg.

A másik, ennél nagyobb összeg 24,5 milliárd forintot érint, és ezt is a Gazdaság-újraindítási Alapból vonják el. Az összeg nagyobb része, közel 19 milliárd forint a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli minisztériumhoz kerül, amely társasági részesedésre használhatja fel a pénzt. 5,5 milliárdot pedig az MNV kap meg, amely a szervezet tulajdonában lévő cégek beruházásaihoz használhatja fel az összeget.

A fentiek közül a 19 milliárd forint sorsa tűnik izgalmasnak, amelyet társasági tulajdonrész vásárlására fordíthat Mager Andrea tárcája. Ennek az összegnek a felhasználásáról más információ nem látott napvilágot. Ha a nyilvánosságra hozott adatokat nézzük, akkor elvileg egy potenciális vállalat merül fel, az Aegon Biztosító, amelynek eladásához csak úgy járultak hozzá, hogy az részben állami tulajdonba kerül. Ez persze nem azt jelenti, hogy az adott összeget biztosan erre a célra fogják használni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!