2p

A vártnál jóval magasabb lett az éves inflációs adat, januárra 7,9 százalékot jelentett a KSH - utoljára 2007. augusztusban volt ennél nagyobb az infláció. A maginfláció még durvább rekordot döntött.

Az elmúlt egy évben az üzemanyagok és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. Ez utóbbit laptársunk, a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése ezúttal is előrejelezte: januárban történelmi csúcsra emelkedett az áremelkedés szintje a 15 éve végzett felméréssorozat szerint, a tegnap közölt februári adatok pedig 14 százalék fölötti élelmiszerár-emelkedésről számoltak be.

Az inflációra vonatkozó előzetes várakozások 7,5 százalék körül szóródtak, a 7,9 százalékos tényadat vaskos meglepetést jelent. A február 1-jén életbe lépett árstop hatása csak a következő adatban jelenhet meg, de kétséges, hogy a 10 százalék fölötti élelmiszerár-emelkedést érdemben lehet mérsékelni ezzel az eszközzel.

2021. januárhoz viszonyítva ugyanis az élelmiszerek ára 10,1, ezen belül az étolajé 33,4, a liszté 31,0, a margariné 21,2, a kenyéré és a baromfihúsé 18-18, a tejtermékeké 17,2, a tejé 16,9, a sajté 15,8, a száraztésztáé 15,1, a péksüteményeké 14,9, a munkahelyi étkezésé 11,3, az éttermi étkezésé 11,2, a cukoré 11,0%-kal emelkedett.

A járműüzemanyagok ára 22,5, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 17,1 százalékkal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 7,7 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 7,9, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 15,7, a szobabútorokért 13,9, a televíziókért 8,8, a használt személygépkocsikért 8,2 százalékkal kellett többet fizetni. A szolgáltatások díja 5,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 16,3, a járműjavítás és -karbantartás 10,7 százalékkal került többe.

Mindez a KSH pókhálóábráján:

A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,4 százalékkal nőttek.

A maginfláció újra egy egész százalékpontot emelkedett, és elérte a 7,4 százalékot - utoljára 2001 decemberében járt ilyen magasságban az alapmutató. A nyugdíjas fogyasztóiár-index is 7,4 százalék ra ugrott a decemberi 6,7 százalékról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!