2p

Amikor aláírták a 3 éves bérmegállapodást az állami közműszolgáltató cégek dolgozói 15 százalékos emelésről, még nem sejtették, hogy 20 százalék fölé kerül az infláció.

Csapdában van az állami közszolgáltató cégek mintegy 200 ezer dolgozója. Az állam az elvártnál kevesebb pénzt ad bérük emelésére, mert tudja, nincs eszközük a tiltakozásra, legfőképpen nem sztrájkolhatnak, hiszen a MÁV, a Volán, a Magyar Posta és a vízműcégek 2021-ben hároméves, összesen 15 százalékról szóló bérmegállapodást kötöttek a kormánnyal és ezt kollektív szerződésben is rögzítették - írja friss cikkében a Népszava.

A Volán alkalmazottai sincsenek könnyű helyzetben. Fotó: MTI
A Volán alkalmazottai sincsenek könnyű helyzetben. Fotó: MTI

A MÁV-Volán dolgozóinak a vállalat február 2-án azt ajánlotta fel, hogy az 5 százalékos alapbéremelést egészítsék ki azzal, hogy ez legalább 41 ezer forintot jelentsen havonta minden munkavállalónak. Ezt azonban a MÁV és a Volánbusz szakszervezetei nem fogadták el, mert szerintük ez durván csökkentené a keresetek reálértékét. A szakszervezet beszámolója szerint a cégvezetés azt mondja: ez a maximum, a tulajdonos állam nem adott felhatalmazást és nem biztosított forrást a magasabb béremelésre. Több szakszervezet is demonstrációra készül.

Az egyik postás szakszervezet is tüntetne, miután nekik csak 3 százalékos emelést ajánlott meg a Magyar Posta vezetése. A vízügyesek is 15 százalékos béremelést szeretnének, ami egyes önkormányzati vállalatoknál akár meg is valósulhat - március vége előtt azonban nehezen képzelhető el a vízügyi cégek mindegyikénél a bértárgyalások lezárása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!