<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Elindította a közbeszerzési eljárást a rekonstrukcióért felelős BMSK Zrt. Majdnem 1,5 hónapig pályázhatnak a vállalkozások a 3 milliárdos munkára.

Szép ajándékot kapott tavaly a Fradi a kormánytól, hiszen pont december 24-én jelent meg az a kormányhatározat, mellyel 3 milliárd forintot adtak a Groupama Aréna korszerűsítésére. Arra a stadionra, ami 7 évvel ezelőtt, 2014-ben készült el 14,7 milliárd forintból.

Hogy pontosan mire fogják elkölteni a felpántlikázott 3 milliárd forintot, nem derült ki konkrétan. Ugyan 24.hu megkeresésére a Fradi korábban elárulta:

"a mostani fejlesztési projekt főbb elemei: komplex pályafelújítás és gépbeszerzés, kamerarendszer-bővítés, pályavilágítás, raktár, iroda, caterint, múzeum felületbővítés, informatikai és megjelenítő eszközö fejlesztése".

Eljött a megújulás ideje (Fotó: MTI)Eljött a megújulás ideje (Fotó: MTI)

Az egészen konkrét elemek listája az október 8-án elindított közbeszerzési eljárás ajánlati felhívásából derültek ki. Soroljuk is:

Először is kellenek kiviteli tervek.

  • Át kell építeni és ki kell bővíteni a kamerarendszert, integrálni kell a szitakötő rendszert.
  • Ki kell építeni a beléptető és fizetési rendszert.
  • Ki kell építeni és üzembe helyezni a pálya- és showvilágítást.
  • Növelni kell a Telekom szektor komfortját, cserélni kell a szerverszoba klimatizációját.
  • Nettó 225 négyzetméteres hasznos alapterülető kulturális célú muzeális kiállítóhelyen, állandó kiállítás kiviteli terveit meg kell valósítani. Eszközöket, berendezéseket szállítani, beüzemelni.
  • 175 négyzetméteres grafikai felületet kell tervezni, gyártani, valamint egyedileg gyártott bútor és installációt kell megvalósítani.
  • Korszerűsíteni kell a LED falakat, ki kell építeni a Digital Signage rendszert (szerk.: ez utóbbi legpontosabb megfelelője a "digitális tartalomszolgáltató rendszer").
  • Bővíteni kell a kasszarendszert is új éttermi kiszolgáló munkaállomásokkal.
  • IT-rendszer kell kiépíteni.
  • A munkálatokra a kiírás szerint 180 nap, vagyis 6 hónap áll rendelkezésre, pályázni pedig november 19-ig lehet az érdeklődőknek.

Hogy végül ki lesz a nyertes vállalkozó, az természetesen még nem tudható, cserébe sejthető. A stadionépítéseken, rekonstrukciókon ugyanis egy jól körbehatárolható kör szokott rendre nyerni. Ezt a feltételezést erősíti az a magától értetődő kritérium, hogy több munka esetében is referenciát kell felmutatnia a pályázóknak. Ilyen például a Digital Signage rendszer kiépítése legalább 5000 fős létesítményben, vagy az, hogy telepített már az MLSZ stadionbiztonsági követelményrendszerének megfelelő kamerarendszert, vagy pályavilágítást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.