<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az elhízás a költségvetésnek és a betegeknek is sokba kerül - írta egy tanulmány alapján a Világgazdaság.

A lap pénteki számában ismertetik Iski Gabriella, a Debreceni Egyetem munkatársa és Rurik Imre professzor tanulmányát, amely szerint az elhízott vagy túlsúlyos betegek ellátásának költsége eléri a 207 milliárd forintot, ami az egészségbiztosítás teljes kiadásának 11,6 százaléka, a bruttó hazai termék (GDP) 0,7 százaléka. Ezt tetézi, hogy a betegek saját hozzájárulása a kezeléshez is mintegy 22 milliárd forint.

A tényleges költség még ennél is magasabb - hívják fel a figyelmet a szerzők - mert az elhízottak nagyobb arányban szenvednek egyéb betegségekben, például szív és érrendszeri, illetve mozgásszervi megbetegedésektől is. Ezzel együtt a költség már elérheti a 300 milliárd forintot, az egészségügyi közkiadások 15-18 százalékát, a GDP 1 százalékát.

Korábban a felmérések ennél jóval alacsonyabb arányokat mutattak ki ezekre a kiadásokra - olvasható a gazdasági napilapban.

MTI