Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A paksi hitelből már nem hívunk le újabb részt 2017-ben.

Itt az év vége, ilyentájt a minisztériumok plusz pénzekért bombázzák a kormányt, ha a kamara helyzete azt lehetővé teszi. Így van ez idén is - derült ki kérdésünkre a mai Kormányinfón.

Lázár János 

Azt kérdeztük Lázár Jánostól, hogy a miniszterek mekkora kiadási igénnyel ültek be az idei utolsó kormányülésre, amit ezen a héten tartottak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter válasza szerint 30-50 milliárd forintról volt szó, tehát ennyivel bizonyosan emelkedhetnek idén a költségvetés kiadásai.

Ez azonban nem veszélyezteti a tervezett hiányt. Az év elején a GDP 2,4 százalékában határozták meg a deficit mértékét, s Lázár mai tájékoztatása szerint jó esély van rá, hogy a plusz kiadásokkal együtt is jobb lesz ennél az egyenleg.

Az államadóssággal kapcsolatosan már nem tudott ennyire magabiztosan nyilatkozni. Azt ugyanis az év hátralévő részében még befolyásolhatják a gazdasági folyamatok, például az árfolyam. Kérdésünkre, hogy sikerül-e a kormánynak minden, az adósság csökkentésére vonatkozó minden hatályos jogszabályt betartania, Lázár nem tudott egyértelmű igennel válaszolni. Jelezte ugyanakkor, hogy mindent el fognak követni ennek érdekében.

Érdeklődésünkre az is elhangzott, hogy további hitelt idén már nem hívnak le a paksi bővítéshez kapott orosz hitelből. Eddig egyszer hívott le a magyar fél egy nagyjából 100 millió eurós tételt. Vagyis az atomerőműben jövő év elején induló beruházás előkészítésére minden más kiadást a magyar költségvetésből fedeztek 2017-ben.

Lázár János bejelentette, hogy a Visegrádi Négyek csoportja - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - együttesen több mint 36 millió euróval járul hozzá a menekülthelyzet kezeléséhez. Ebből Magyarországra 9 millió euró jut. Az olasz kormánnyal kötött megállapodás értelmében a pénzt a líbiai térségben költik el.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.