3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A tavaly év végi állampapír-állománynak a 15 százalékától szabadultak meg idén az első félévben a jegybanki alapítványok.

Júniusban 9,5 milliárdos, az első félévben pedig 29,7 milliárdos összegben adtak el magyar állampapírt a Magyar Nemzeti Bank alapítványai - derül ki a honlapokon szereplő adatok összesítése után. Noha a dokumentumok alapján szinte folyamatos a papírok eladása, és nominálisan is tetemes mennyiségnek tűnik, valójában az általuk kezelt közel 200 milliárd forintos állománynak alig a 15,1 százalékát teszi ki az eladott mennyiség.

Az állampapírok eladására elsősorban az Európai Központi Bank kritikája miatt van szükség, hiszen felvetették a monetáris finanszírozás tilalmát. Erre reagálásként Fekete Zoltán, a Pallas Athéné Domus Optima Zrt. vezérigazgatója elmondta: az alapítványok az ingatlanbefektetések felé kezdek elmozdulni az állampapír-vásárlások helyett, annak ellenére, hogy nem osztják az EKB aggodalmát. Így folyamatosan zajlik a vagyon átcsoportosítása.

A folyamat azonban egyelőre nem minden alapítvány esetében kezdődőtt el, melyre jó példa a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány (PADMA). A 2015. évi jelentés szerint összesen 24,5 milliárdos állampapírral rendelkeztek, melyből még egy forintnyit sem adtak el idén. Ehelyett összesen 3,5 milliárdért vásároltak, igaz, az utolsó tranzakció március 30-án történt, az EKB kritikájának megjelenése előtt.

A vagyonátcsoportosítás szempontjából a legjobban a Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) teljesít, hiszen már állampapír-vagyonának 41 százalékától szabadulhatott meg a dokumentumok szerint. A 24,7 milliárdból 10,15-öt értékesített. Nagyjából az állampapírjainak negyedétől vált meg a Pallas Athéné Domus Scientiae (PADS), 22 százaléktól, ami 8,75 milliárdos értékesítést jelent, a Pallas Athéné Domus Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) által kiszórt 4,39 milliárdnyi papír a teljes állomány 25 százalékát jelenti.

Az alapítványok vagyonmegoszlása 2015 végén

Csak a júniust vizsgálva, az idei eladások 32 százaléka esett az első nyári hónapra, 9,51 milliárd forint, mely főként a PADI teljesítményének köszönhető. Az alapítvány ugyanis összesen 5,15 milliárdért adott el állampapírokat.

A vagyonátcsoportosítás felgyorsítására is utalhat az, hogy az idei eladások 32 százaléka egyetlen hónapra esett, amit csak megerősít, hogy összesen 25,46 millió eurót forintra váltottak. A konvertálás a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítványhoz (PADOC) köthető, mellyel 311 forintos euróárral kalkulálva közel 7,9 milliárd forinthoz juthatott az alapítvány.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!