4p

A nagyobbik kormánypárt a MOL-vezér két érdekeltségével is szerződést kötött szeptemberi kihelyezett frakcióülésére.

Nem döntött árcsúcsot a Fidesz szeptemberi frakcióülése, de a nagyobbik kormánypárt a nyári, extra költséges debreceni kimozdulás után így is a második legdrágább gyűlését hozta össze szeptemberben, a harmadik legdrágább összköltségét messze maga mögött hagyva.

November negyedikén kerültek fel a parlament.hu-ra a legutóbbi, szeptember 15-17 között Esztergomban megtartott, kihelyezett frakcióülés megrendezésére kötött szerződés alapadatai - pontosabban a szerződések alapadatai, mert a gyűlés tető alá hozásáért ezúttal két megállapodás is született.

Orbán Viktor miniszterelnök megérkezik a kormánypárt esztergomi kihelyezett frakcióülésre, 2021. szeptember 15-én. (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda)
Orbán Viktor miniszterelnök megérkezik a kormánypárt esztergomi kihelyezett frakcióülésre, 2021. szeptember 15-én. (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Eszerint a Fidesz szolgáltatási szerződés keretében 25 334 298 forintot fizetett a Solva Property Kft.-nek, és ugyanilyen típusú szerződéssel még 6 066 408 forintot a Solva Hotel Kft.-nek,

vagyis az őszi kimozdulás összesen több mint 31 millió 400 ezer forintba került.

Két összeg, egy buksza

Ennek a pénznek pedig Hernádi Zsolt örülhetett, ugyanis mindkét szerződő cég hozzá tartozik. Mind a Solva Hotel, mind a Solva Property a Solva Magántőkealap tulajdonában van, ami a Gran Private Equity Zrt. által kezelt magántőkealap. A Gran Private Equity pedig a MOL-vezér többségi érdekeltsége.

A két cégtől egyáltalán nem függetlenül Hernádinak két luxushotelje is van Esztergomban, melyekkel korábban több cikkben is részletesen foglalkoztunk: a Grand Hotel Esztergom és a Portobello Hotel, melyek ráadásul egymás szomszédságában állnak. A Portobello-t a Solva Hotel üzemelteti, a Grand Hotelt pedig a HVG szerint az idén júniusban alapított, önkormányzati Gran Spa & Sport Kft..

A Grand Hotel Esztergom azért különleges, mert talán az első olyan luxusszálloda az országban, amely építési költségeinek jelentős részét a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által a Kisfaludy-pályázatokon kiosztott, vissza nem térítendő közpénz-milliárdok fedezték. A 2,8 milliárd forintos támogatást a két Solva-cég közül a Property kapta az MTÜ-től.

Egyébként a Grand Hotel Esztergomba Mészáros Lőrinc péksége szálítja a pékárut, ez alapján tehát valószínűleg Mészáros-kiflit ettek az őszi frakcióülés résztvevői. További érdekesség, hogy a szálló nyáron egy napon nyitott az önkormányzati élményfürdővel, és akkor már ennek örömére a hotel vendégei ingyen csobbanhattak. Az intézmények közötti kiváló együttműködés nyilván nem független attól, hogy Esztergom polgármestere Hernádi Ádám, Hernádi Zsolt unokaöccse.

A fideszes frakcióülést tehát a fenti szerződések alapján a két hotel egyikében tartották, de az is előfordulhat, hogy kiterjesztették mindkét objektumra.

Egyre drágább mulatság, egyre inkább NER-hotelekben

A cikket azzal kezdtük, hogy sokba került a szeptemberi kihelyezett frakcióülés, de azért mégsem annyiba, mint a nyári. Mint ismert, a június 16-18-ig tartó, debreceni dzsemboriért több mint 56 millió forintot fizetett a Fidesz a Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft.-nek.

Ez tényleg óriási ugrás volt, mert a megelőző kihelyezett frakcióülések számlája így nézett ki:

  • 2020. február 12-14, Balatonfüred, Czigle-Flamingó Hotel Kft., 16,4 millió forint
  • 2019. október 16-18, Balatonalmádi, Hunguest Hotels Zrt., 13,8 millió forint
  • 2019. február 13-15, Balatonalmádi, Hunguest Hotels Zrt., 14,1 millió forint
  • 2018. szeptember 12-14 Velence, White Hotel Marketing Kft., 16,8 millió forint
  • 2018. február 14-15 Visegrád, Thermal Hotel Visegrád, 9,5 millió forint

A kifizetéseket fogadó, és az üléseknek helyet biztosító cégek közül a 2019-es évet, mint látható, a Hunguest vitte el teljes egészében - ez a hotellánc Mészáros Lőrinc tulajdona.

2011-től fogva egyébként most már összesen több mint 236,5 millió forintot kölött a Fidesz kihelyezett frakcióülésekre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!