2019. május 19. 10:10
mfor.hu

A friss statisztika szerint, háromezerrel, öt év alatt pedig 14 ezerrel csökkent a boltok száma Magyarországon. Nőtt a bolt nélküli települések száma.  

Tavaly egy év alatt 3300-zal csökkent a boltok száma a blokkk.com összesítése szerint, ezen belül is főként az iparcikkeket árusító egységeknél figyelhető meg a nagyobb csökkenés. Azonban nincs kivétel az egyes átfogó áruterületek között, mindenütt csökkenés figyelhető meg. A szűkebb áruterületeken viszont akadnak kivételek, például a halas boltok száma 218-ról 225-re nőtt 2018-ban, amiben akár az áfakulcs csökkentésének is lehetett szerepe, de egy másik kisebb áruterületen is emelkedett a boltszám, ez a gyógyászati üzletek köre. 

A boltszám esését nézve az elmúlt években is hasonló nagyságrendű volt a hálózat zsugorodása, tehát egy tartós folyamat rajzolódik ki. Öt év alatt a boltok 11%-a zárt be végleg, ezen belül az élelmiszeres körben kisebb arányú volt a boltszám csökkenés, 9 százalék.

Emelkedett a bolt nélküli települések száma is. Míg 2014-ben 191 településen nem volt bolt Magyarországon, 2018-ra 279 településről mondható ez el. 

A portál szerint a boltszám csökkenése mögött több tényező áll:

  • kevesebb a vásárlójuk, így a bevételük is, 
  • számukra, mivel kisebb mennyiségben vásárolnak a szállítóiktól, mint a nagyláncok, drágább a beszerzés,
  • költségesebb a napi működésük, például drágább egy kiló kenyérre, vagy liter tejre vetítve a szállítás, új eszközökre is nehezen, vagy egyáltalán nem futja,
  • rákényszerülnek a nagyobb boltos árakra az előbbiek miatt, amivel szemben kevés az előnyük, például közelségük a lakóhelyhez, vagy a személyes kiszolgálás, az akciós őrületekre pedig nyilván már nem futja,
  • a kétszámjegyű béremeléseket alig bírják kifizetni, van, aki ezen bukik el.