2p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A friss statisztika szerint, háromezerrel, öt év alatt pedig 14 ezerrel csökkent a boltok száma Magyarországon. Nőtt a bolt nélküli települések száma.  

Tavaly egy év alatt 3300-zal csökkent a boltok száma a blokkk.com összesítése szerint, ezen belül is főként az iparcikkeket árusító egységeknél figyelhető meg a nagyobb csökkenés. Azonban nincs kivétel az egyes átfogó áruterületek között, mindenütt csökkenés figyelhető meg. A szűkebb áruterületeken viszont akadnak kivételek, például a halas boltok száma 218-ról 225-re nőtt 2018-ban, amiben akár az áfakulcs csökkentésének is lehetett szerepe, de egy másik kisebb áruterületen is emelkedett a boltszám, ez a gyógyászati üzletek köre. 

A boltszám esését nézve az elmúlt években is hasonló nagyságrendű volt a hálózat zsugorodása, tehát egy tartós folyamat rajzolódik ki. Öt év alatt a boltok 11%-a zárt be végleg, ezen belül az élelmiszeres körben kisebb arányú volt a boltszám csökkenés, 9 százalék.

Emelkedett a bolt nélküli települések száma is. Míg 2014-ben 191 településen nem volt bolt Magyarországon, 2018-ra 279 településről mondható ez el. 

A portál szerint a boltszám csökkenése mögött több tényező áll:

  • kevesebb a vásárlójuk, így a bevételük is, 
  • számukra, mivel kisebb mennyiségben vásárolnak a szállítóiktól, mint a nagyláncok, drágább a beszerzés,
  • költségesebb a napi működésük, például drágább egy kiló kenyérre, vagy liter tejre vetítve a szállítás, új eszközökre is nehezen, vagy egyáltalán nem futja,
  • rákényszerülnek a nagyobb boltos árakra az előbbiek miatt, amivel szemben kevés az előnyük, például közelségük a lakóhelyhez, vagy a személyes kiszolgálás, az akciós őrületekre pedig nyilván már nem futja,
  • a kétszámjegyű béremeléseket alig bírják kifizetni, van, aki ezen bukik el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!