TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. január 31. 09:16
MTI

A prémiumok és jutalmak miatt 13,9 százalékkal nőttek akkor a keresetek.

Tavaly novemberben  a nem rendszeres kereseti elemek - jutalom, prémium - kifizetéseknek köszönhetően a bruttó átlagkereset 403 500 forint volt, 13,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 14,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300, a kedvezményeket is figyelembe véve 275 900 forintot ért el. A 3,4 százalékos novemberi inflációval számolva a reálkeresetek 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy a garantált bérminimum és a minimálbér tavalyi emelése mellett a munkaerőhiányból adódó fizetésemelések miatt nőttek a bérek a múlt évben. Az infláció hatásával számolt nettó reálbéremelkedés a múlt év első tizenegy hónapjában 7,6 százalékkal emelkedett.

A szakember szerint a fizetések emelkedése segíti a belső fogyasztás bővülését, ugyanakkor kockázatai is vannak. Egyrészt felfelé húzza az inflációt, másrészt a béremelkedés mértékének megfelelően a termelékenységnek is javulnia kell, különben versenyhátrányba kerül a magyar gazdaság.

A K&H elemzője szerint 2020-ban további béremelkedés várható, részben a minimálbér és a garantál bérminimum újabb 8-8 százalékos emelése miatt. Ugyanakkor a bérdinamika lassulni fog részben a visszafogottabb gazdasági növekedés eredményeként, az inflációval számolt nettó reálbéremelkedés pedig 4-5 százalék körül lehet.
 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.