<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A felvidéki labdarúgó akadémia létrehozására pedig 1,45 milliárdot ad a kormány. Megtudtuk a keddi 9,9 milliárdos összértékű sportfejlesztési program részleteit.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent határozattal 9,9 milliárd forintot biztosított a kormány a Diósgyőri Városrész Testgyakorló Kör Sportegyesület észak-magyarországi és felvidéki sportfejlesztési programjának megvalósítására, ami 4 részből áll:

 • multifunkciós sportcsarnok kialakítása birkózótermekkel, kiszolgáló egységekkel, valamint orvos diagnosztikai és rehabilitációs központtal,
 • a salgótarjáni Szojka Ferenc Stadion rekonstrukciója és edzőközpont kialakítása az Öblös Sporttelep területén,
 • az egri Szentmarjay Tibor Stadion rekonstrukciója és edzőközpont kialakítása az Északi Sporttelep területén,
 • és a felvidéki labdarúgó akadémia létrehozása.

A további részletekért az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordultunk, ahol megkeresésünkre elmondták:

 • a multifunkcionális sportcsarnok 2,295 milliárd forintba,
 • a salgótarjáni stadion és edzőközpont 3,887 milliárdba, 
 • az egri beruházás 2,342 milliárdba,
 • a felvidéki fociakadémia pedig 1,45 milliárd forintba fog kerülni.
A salgótarjáni aréna (Fotó: magyarfutball.hu)

  Az egri stadionnal kapcsolatban azonban már tavaly is elköltöttek 350 millió forintot felújításokra, ezek a munkákat egy nagyobb beruházás első ütemeként bonyolították le, a második ütemre pedig a mostani határozattal biztosították a pénzt.

  "A stadionok rekonstrukciójára biztosított forrás magába foglalja a tervezési, mérnöki tevékenységek, bontási munkák, közműépítés, út- és parkoló építés költségeit, továbbá a főépület, a kiszolgáló épületek, labdarúgó pálya költségeit, az épület felszerelést, valamint a biztonságtechnikai elemeket.

  A salgótarjáni Szojka Ferenc Stadion rekonstrukciója az előzetes tervek szerint 18 hónapot, az egri Szentmarjay Tibor Stadion rekonstrukciója pedig 16 hónapot vesz igénybe" - tájékoztatotta lapunkat az EMMI.

  Kíváncsiak voltunk arra is, miért érzik szükségesnek a felvidéki labdarúgó akadémia létrehozását. Az EMMI válasza szerint a sportért felelős államtitkárság célja a kormány szándékával megegyezően, hogy "a határon túli magyarok sportolási igényeinek minél teljesebb körű, a mai kor követelményeinek megfelelő kiszolgálása érdekében támogassuk új sportlétesítmények építését, a meglévők felújítását, korszerűsítését, továbbá, hogy ezzel elősegítsük a tehetséges határon túli fiatalok sport iránti elköteleződését, a lakosság számára pedig az egészséges, mozgásban gazdag életmód kialakításának lehetőségét".

  Hozzátették, "a többségében magyar lakta területekre történő határon átnyúló kiterjesztésével létrejöhet egy nemzetközi, ugyanakkor a hazai utánpótlás-nevelési rendszer sportszakmai pillérein alapuló együttműködés, amely közép-hosszú távon a hazai utánpótlásbázis növelését segíti elő perspektívát adva az akadémistáknak a magyarországi egyesületek irányába történő továbblépésre és szakmai fejlődésre."

  Székely Sarolta
  mfor.hu