TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. április 3. 05:34

Mintha a szociális ellátásban dolgozókról teljesen megfeledkezett volna a kormányzat.

Az elmúlt években sorra érkeztek bejelentések bérrendezésekről, életpálya-modellekről, melyek mind többek között a honvédelmi, egészségügyis dolgozók és tanárok anyagi helyzetének, életszínvonalának, béren keresztül történő megbecsülésének növelését célozta elsősorban. A bérrendezések mellett az elmúlt pár év minimálbér-emelései is mind azt a célt szolgálták, hogy a kormány megvalósítsa egyik célkitűzését: a bérből és munkából élők helyzetének javítását.

Miközben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2017 és 2010 között az országos átlagos nettó kereset 48 százalékkal, vagyis 65 ezer forinttal növekedett, az egyik ágazatban dolgozók szinte semmit sem érzékelnek ebből.

A kép illusztráció A kép illusztráció

Egészen megdöbbentő, de a szociális ellátás területén dolgozók nettó fizetése 7 év alatt 5,8 százalékkal nőtt. Pont annyival, mint amennyivel egyébként 2016-ban emelkedett a minimálbér. Ez a növekedés nominálisan mindössze 4867 forintos pluszt jelent, így 2017-ben átlagosan az itt dolgozók 88 589 forintot vihettek haza.

A kismértékű béremelkedés már önmagában is probléma, és előrevetíti, hogy a szociális dolgozók lényegében az elmúlt 7 év vesztesei. Igaz ugyan, hogy az elmúlt években rendkívül alacsony inflációs környezet jellemezte hazánkat, ez azonban 2010 és 2012 között egyáltalán nem volt igaz, sőt! A második Orbán-kormány első éveiben a világválság hatásainak eredményeként 4-5 százalékos infláció volt Magyarországon, így a 2010 és 2017 közötti időszakra kumulált átlagos pénzromlási ütem 19,1 százalékos volt.

A szociális dolgozók emiatt bőven 10 százalék felett reálszintű bércsökkenést voltak kénytelenek elszenvedni, vagyis 2017-ben jóval kevesebbet ért a keresetük a 2010-eshez képest és kevesebb dologra futotta belőle. A szociális ellátáson kívül más ágazatról hasonló irányú folyamat nem mondható el a statisztika szerint. Ezen kívül második legkisebb mértékben a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyeződésmentesítés ágazat átlagos nettója emelkedett, 38,4 százalékkal, így 2017-ben átlagosan 179 ezer forintból gazdálkodhattak a területen dolgozók.

A legkedvezőbb változás a szakmai, tudományos és műszaki tevékenység, illetve az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység területén dolgozóknál történt, hiszen átlagos nettó fizetésük egyaránt 60,3 százalékkal nőtt 7 év alatt. Ez a szakmai, tudományos műszaki tevékenység ágazatban 108 ezer, az adminisztratív területen pedig 61 ezer forintos pluszt jelent.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.