2018. október 8. 10:36
MTI

A tartalékok szintje így 1,5 milliárd euróval több, mint tavaly ilyenkor.

Szeptemberben 538 millió euróval 23,726 milliárd euróra csökkent a jegybank devizatartaléka az előző havi 320 millió euró emelkedést követően - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján elérhető legfrissebb adatokból.

A tartalékok szintje 1,501 milliárd euróval haladta meg az egy évvel korábbit és 358 millió euróval az év eleji nyitóállományt.

Ebben az évben nagy kilengéseket mutat a tartalékok havi változása, az eltelt kilenc hónapból szeptemberben negyedszer csökkent az állomány, a legjobban júniusban, amikor 1,111 milliárd euróval apadt. Májusban, ugyanakkor 2,004 milliárddal megugrottak a tartalékok és kétéves rekord szintre, 25 milliárd euró fölé emelkedtek.

A májusi emelkedéshez mintegy 1,3 milliárd euróval járult hozzá az MNB forintlikviditást nyújtó devizaswap tendereinek eredménye. Júniusban pedig lejárt egy tízéves, eredetileg 1,5 milliárd euró értékű 5,75 százalékos kamatozású kötvényből fennálló 1,288 milliárd euró adósság.  

Az állomány szeptemberi csökkenését nem befolyásolta sem a forintlikviditást nyújtó devizaswap állomány változása, sem devizakötvény lejárat.

A szeptember végén kibocsátott egymilliárd euró hétéves lejáratú államkötvény sem jelent meg a tartalékokban, mert annak fizetési fordulónapja október 22.

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés