2018. február 20. 14:47

Az előző évről 17 napot hozott át.

A Fővárosi Közgyűlés honlapi ülésén tárgyalják egyebek mellett azt az előterjesztést, amely a főpolgármester szabadságolásáról szól.

Tarlós Istvánnak idén 56 nap szabadság jár. Ebből 39 nap a rendes idei kerete- alapszabadsága 25 nap, pótszabadságként pedig 14 napra jogosult. Ez törvény szerint jár. További 17 napot pedig tavalyról hozott át. Ha az 56 napot egyben akarná kivenni - ami kivitelezhetetlen - akkor 11 héten és még egy napon át az irodájától távol tölthetné az idejét a főpolgármester.


Arról is a Közgyűlés dönt, hogy mikor veheti ki Tarlós a szabiját. Az ütemezés szerint a legtöbb napot - 10-et és 15-öt - a nyári hónapokban, júliusban és augusztusban töltené szabadságon. Ez egyébként megfelel a Magyarországon megszokott rendnek: az államigazgatás abban az időszakban csak ügyeleti jelleggel üzemel.

A nyár elején, júniusban csak 3 napot kért a főpolgármester, aki áprilisban és májusban is kivenne 5-5 napot. Ősszel sem tervez minden munkanap megjelenni az irodájában, szeptembertől novemberig havonta 5, 4 majd 3 nap szabadságot venne ki. Decemberre így 6 napja maradna.

Ez tehát az ütemezett szabadságolási terv, de rendkívüli esetben természetesen eltérhet erről, ám akkor arról 15 nappal korábban legkésőbb tájékoztatást kell adnia. A szabály szerint a szabadságot az esedékesség évében, de legkésőbb a rákövetkező év március 31-ig kell kivennie. Az idei ütemezés viszont nem jelez szabadságos napokat az év első három hónapjában, pedig a tavalyról áthozott 17 napot elvileg ebben az időszakban kellene kiadni. Hacsak nincs rendkívüli oka annak, hogy ez nem történik meg.