<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs letette az első javaslatait a kormány asztalára – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

A gyors oltási programnak köszönhetően Magyarország Európában elsőként indíthatta újra a nemzetgazdaságát, most az a feladat, hogy ez az újraindítás Európában a leggyorsabb legyen. A cél, hogy kiaknázzuk az így elért 1,5-2 hónapos előnyt  – mondta Szijjártó Péter a pénteki ülést megelőzően. A miniszter egyúttal hozzátette: napi 30 millió eurónyi veszteséget volt kénytelen elszenvedni a magyar gazdaság.

További javaslatokat is előterjesztenek majd (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
További javaslatokat is előterjesztenek majd (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A Gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs letette az első javaslatait a kormány asztalára, ebből hatot már el is fogadtak. Ezek a döntések azt a célt szolgálják, hogy Magyarország minél több beruházási versenyt meg tudjon nyerni, és minél több vállalat számára biztosítani lehessen az export sikereket - fogalmazott a tárcavezető. 

A már elfogadott döntések:

1. Döntést hoztak arról, hogy eddigi 5 megyéhez képest újabb 2 megyében (Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok) biztosít a kormány vissza nem térítendő készpénztámogatást 5 millió eurós alsó beruházási határtól, egyedi kormánydöntés alapján.

2. A második döntés annak érdekében született, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltását felgyorsíthassák, minél gyorsabban tudják növelni a kutatás-fejlesztésen alapuló gazdasági tevékenység arányát. Az eddig 3 millió eurós beruházási szintet 1 millióra csökkentették. Eddigi 30 főnyi új kutatás-fejlesztési munkahelyteremtési elvárást 10 főre vitték le.

3. A harmadik döntés az exportáló magyar vállalatok támogatásáról szól. Az Eximbankról szóló jogszabályt úgy változtattuk meg, hogy a bank a magyar exportáló vállalatok számára olyan exporthitel biztosítást nyújthat, amit eddig csak néhány ilyen bank nyújtott a vállalatainak. Ez egy rugalmas exporthitel biztosítás, amelynek nyomán a magyar exportáló vállalatok a nemzetközi vetélytársaikhoz mérhető pénzügyi garanciákat kapnak exporttevékenységük során. 

4. A negyedik döntés a  munkaerőpiacra vonatkozik. A kormány úgy módosította a távmunka és otthoni munka szabályozását, hogy jóval rugalmasabb körülményeket hozzon létre.  A Munka Törvénykönyvének módosításával lehetővé tették, hogy a munkavállaló és a munkáltató megegyezzen abban, hogy a munkavállaló a feladatát részben távmunkában lássa el. Az azt eddig ellehetetlenítő bürokratikus munkavédelmi és egyéb szabályokat vagy teljesen kiiktattuk vagy leegyszerűsítettük – közölte Szijjártó Péter.

5. Az ötödik döntés is a munkaerőpiachoz kapcsolódik. Eddig a külföldön szakképesítést szerzett munkavállalók itthon csak magyarul tehették volna le az OKJ-s vizsgájukat. Az új döntés értelmében mostantól, akinek nem magyar az anyanyelve, leteheti tolmáccsal, így új, szakképzett munkaerőt nyerünk külföldről. Ezáltal új munkaerőkínálatot nyertünk a magyar gazdaság számára – tette hozzá a miniszter.

6. Továbbá 17 infrastrukturális beruházás támogatásáról, felgyorsításáról döntött a kormány, ezek feltétlen szükségesek újabb munkahelyteremtő vállalati beruházásokhoz.

Többek között az elektromos autógyártáshoz kapcsolódóan Gödön, Iváncsán és Debrecenben nagy infrastrukturális fejlesztések indulnak meg, út-, vasút-, valamint közműfejlesztések. A kaposvári ipari park infrastruktúráját olyan szintre fejlesztik, hogy új beruházásokat tudjon vonzani. Szikszó iparterületét is javítják, amivel a  borsodi térség vonzerejét növelik. Kazincbarcikán a legnagyobb vegyipari vállalat támasztott igényeknek megfelelően közlekedésfejlesztést hajtanak végre. Fejlesztik a győri repülőteret is.

A fővárosban a Bosch K+F tevékenységéhez szükséges újabb infrastrukturális fejlesztések lesznek. Zalaegerszegen a régió legnagyobb intermodális csomópontja épül. Ezen kívül fejlesztik a Tatabánya, Tata, Oroszlány ipari parki háromszöget. Közműfejlesztések lesznek a Jászfényszarui Ipari Parkban, Egerben és Litéren is. Bükk és Jánossomorja közelében pedig olyan útépítési munkákat végeznek el, amelyek ahhoz kellenek, hogy a térségben újabb vállalatok telepedjenek le.

Az operatív törzs mai ülésére újabb javaslatokat terjesztenek elő, amelyek a beruházások megkönnyítését célozzák, emellett az Eximbank újabb, magyar vállalatok támogató kifektetési hitelkonstrukciókra tesz javaslatot, remélhetőleg végleges javaslatot tudnak tenni a kormánynak az építőiparban tapasztalható áremelkedések megállítása érdekében – mondta a miniszter.