<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irányítása alá tartozó költségvetési fejezetekben is nagy átrendezésekről döntött a kormány - a Liget projekt, a Nemzeti Filmintézet, Az Eiffel Műhelyház és az Opera mellett rengeteg sporttal kapcsolatos beruházásra pántlikáztak fel több mint 190 milliárd forintot.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk a maradványelszámolási alapot, a központi tartalékokat és a gazdaságvédelmi alapot érintő legfrissebb átcsoportosításokról, melyek több mint 65 milliárd forintot érintettek, de a pénteki Magyar Közlönyben külön határozat foglalkozik a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irányítása alá tartozó költségvetési fejezetekkel kapcsolatos intézkedésekkel.

  • 1,86 milliárd forintot szedtek össze 6 minisztériumtól, a Miniszterelnökségtől és a Miniszterelnöki Kormányirodától az  állami elhelyezési célú ingatlanhasználat feltételeinek megteremtését célzó források biztosítása érdekében az MNV Zrt. rábízott vagyonával kapcsolatos kiadások sorra;
  • az MNV Zrt. rábízott vagyonával kapcsolatos kiadásaira rendelt pénzből 2,1 milliárd forint átkerül víziközmű-vagyonon végzett értéknövelő beruházások finanszírozására;
  • egy 85,2 milliárdos átrendezés történik a Gazdaságvédelmi alapon belül, az állami vagyongazdálkodás gazdaságvédelmi központi kezelésű előirányzatai sorról kerül el ekkora forrás, amiből 62,8 milliárd forint a Liget Budapest projektre, közel 15 milliárd a Nemzeti Filmintézet támogatására, majdnem 7 milliárd forint az Eiffel Műhelyház és Próbacentrum valamint a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének beruházására megy, egy félmilliárd pedig a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia megvalósítására.

Egy új budapesti sportcsarnokra 45 milliárd forintot különítettek el

A legnagyobb, 100 milliárd forintot is meghaladó átrendezés a Gazdaságvédelmi Alapot érinti. Az alapon belül a Kiemelt Kormányzati Magasépítési Beruházások címet kiegészítik jó négytucatnyi jogcímmel (ezek a Nemzeti Atlétikai Központ megvalósításától a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia előkészítése és megvalósításán és iskolai tornatermek fejlesztésén keresztül egészségügyi dolgozók lakhatási feltételeinek fejlesztéséhez szükséges beruházások előkészítéséig terjednek.

Ezekre az új jogcímekre a Gazdaságvédelmi Alapon belül összesen 103 milliárd forintot csoportosít át a kormány. A legtöbbet, közel 45 milliárd forintot egy új budapesti multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok előkészítése és megvalósítása emészti majd fel, a második helyre a szegedi kézilabdacsarnok előkészítése és megvalósítása szerepel 24,5 milliárd forinttal.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.