1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Orbán Viktor szignózta kormányhatározat a friss Magyar Közlönyben jelent meg.

A szerda esti Magyar Közlönyben megjelent határozatával a kormány 187 millió euró - jelenlegi árfolyamon 76,5 milliárd forintnak megfelelő - hitelt ad Ukrajnának. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály pénzügyminiszternek, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek lesz feldata. Előbbitől azt kérte a kormány, hogy gondoskodjon az összeg biztosításáról, a külügyminiszternek pedig azonnal meg kell kezdenie a tárgyalásokat Ukrajnával a pénzügyi támogatáshoz szükséges megállapodás kidolgozása érdekében.

A határozat azonban nem egyértelmű abból a szempontból, hogy a közös EU-s hitelfelvételt illetően most visszakozik-e a kormány. Mint ismert ugyanis, az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós segélyhez hitelfelvételt javasolt Brüsszel, amit a magyar kormány határozottan elutasít és nem támogat. Orbán Viktor is megerősítette, nem támogatja a közös hitelfelvételt, az ellen viszont nincs kifogása, ha arányosan elosztva a tagállamok között, meghatározott összeget a költségvetésből kellene biztosítani a támogatás érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!