Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

Miközben még mindig emelkednek a koronavírusos fertőzések és halálozások adatai, számos intézmény egészségügyi többletforrásáról döntöttek, például új szakellátásról, nagy értékű orvosdiagnosztikai műszerekről vagy plusz ágyakól, de csak akkor, ha az intézmények egy éven belül megkötik rá a szerződést – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egyik friss közleményéből.

Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló 2006. évi kormányrendelet alapján a Többletkapacitási-befogadási Bizottság elnöke még 2018 áprilisában, 2019 februárjában és áprilisában tartott ülésén tárgyalt azokról a befogadási kérelmekről, amelyek elbírálására vonatkozó javaslatát felterjesztette az egészségügyért felelős miniszter részére. Kásler Miklós a javaslatról csak az államháztartásért felelős miniszter hozzájárulásával dönthetett, s most végre nyilvánossá vált, mely intézmények számára pozitív a döntés.

Több egészségügyi intézményt bővítenének MRI készülékkel. Fotó: PixabayTöbb egészségügyi intézményt bővítenének MRI készülékkel. Fotó: Pixabay

A NEAK honlapján a 2020-ra befogadott többletkapacitások összesen 73 tételt foglalnak magukba, amelyek természetesen plusz forrással is járnak, ezek közel 2,1 milliárd forintos többletforrást tesznek ki. A listát Budakeszi Város Önkormányzata vezeti több, mint 20 szakellátás létesítésével és új diagnosztikai eszköz odaítélésével.

Budakeszi Önkormányzata számos szakellátást kap a jövőben: szülészet-nőgyógyászattól kezdve a neurológián át a szemészetig 21-féle egészségügyi szolgáltatással bővülnek.

Sok intézménynél MRI, vagy CT berendezésére bólintottak rá (a Nagyatádi Kórháznál például heti 45 szakorvosi óraszámmal terveznek a CT diagnosztikára, melynek forrásigénye több, mint 120 millió forint). De a budapesti Szent János Kórházban az MRI diagnosztikára heti 90 óraszámmal terveznek, több, mint 250 millió forintos forrással.

Dunakeszi számára egyebek mellett biztosítanak heti 30 óra gyermeksebészeti ellátást a NEAK listája szerint, de lesz heti 4 óra pszichiátriai ellátás is - ami igaz, nem sok, de mégis valami. A Jahn Ferenc Kórház a sürgősségi betegellátásra kap plusz 4 ágyat, ami szintén nagyon hiánytpótló. Két Hospice ház is kap pluszágyakat, összesen 24 darabot.

A NEAK felhívja a figyelmet arra, hogy a befogadott többletkapacitásokra – az egyéb jogszabályi feltételek fennállása esetén – a finanszírozási szerződés legkorábban 2020. április 1. napjával köthető meg, határozatlan időtartamra, de csak akkor, ha a szolgáltató ekkor már a szerződéskötéshez szükséges engedélyekkel rendelkezett. A finanszírozási szerződéskötési jogosultság azonban hatályát veszti, ha az egészségügyi szolgáltatók a befogadási időpontot követően egy éven belül nem kezdeményezik a szerződések megkötését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.