Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Görög kormányilletékesek a 86 milliárd eurós harmadik mentőcsomagról szóló megállapodástervezet szövegéről egyeztetnek a hitelezőkkel, az EU képviselője pedig azt mondta, hogy éjt nappallá téve dolgoznak a megállapodástervezeten. Azokra a felerősödött várakozásokra, hogy sikerül tető alá hozni a hitelezőkkel az ügyletet, csökkentek a görög kötvényhozamok.

Egy görög illetékes azt mondta, hogy a kormány hétfő estére, legkésőbb kedd reggelre szeretné lezárni a tárgyalásokat. A név nélkül nyilatkozó forrás azt mondta, hogy a "finisbe érkeztek a tárgyalások, felek már a megállapodástervezet végső szövegéről egyeztetnek, mondatról mondatra, szóról szóra haladnak előre".

A görög pénzügyminiszter vasárnap 12 órás egyeztetésbe kezdett a hitelezők képviselőivel, ami hétfő kora reggel bejeződött be. Hétfő délben pedig a görög kormány és a hitelezők vezető képviselői ültek tárgyaló asztalhoz. A görög kormány azt szeretné, hogy legkésőbb kedd délelőtt megszületne a megállapodás és ezzel Athén augusztus 20-áig megkaphatná a segély első részletét. Amennyiben a megállapodástervezet szövege keddre elkészül, akkor a görög parlament csütörtökig rábólinthat a dokumentumra. A parlament elé két fejezetből álló törvény kerül, az egyik a hitelmegállapodásról szóló tervezet, a másik pedig azokat a feltételeket sorolja fel, amelyeket a kormánynak kell teljesítenie a segélyért cserébe.

Amennyiben csütörtökig dönt az athéni parlament, pénteken kerül sor az euróövezet pénzügyminisztereinek az ülésére, vagy videokonferenciájára, ahol jóváhagyják a harmadik segélycsomagot.

Annika Breidthardt, az Európai Bizottság egyik szóvivője hétfőn azt mondta, hogy "éjt nappallá téve dolgoznak a megállapodástervezet szövegén, amely kapcsán sikerült nagyon komoly előrehaladást elérni, és további eredményekre lehet számítani a nap folyamán". A szóvivő reményének adott hangot, hogy még augusztus 20-a előtt létrejön a megállapodás Athén és hitelezői között.

A megállapodástervezet részleteit mindkét fél egyelőre titokban tartja, az azonban hétfőn kiszivárgott, hogy elképzelések szerint idén a törlesztések nélküli elsődleges költségvetés kiegyensúlyozott lesz, a GDP 2,1-2,3 százalékkal zsugorodik.

Az egyre valószínűbb megállapodás reményére hétfőn csökkentek a görög kötvényhozamok. A 2 éves kötvény hozama 43 bázisponttal 20,69 százalékra csökkent, a 10 évesé 12 bázisponttal 11,77 százalékra esett. A 10 éves papír hozama július elején, amikor már úgy látszott, hogy semmi sem menti meg Görögországot az államcsődtől, még 19 százalék körül állt.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.