TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

De ez nem elég ahhoz, hogy lassítsa a klímaváltozást.

Látványosan csökkent a világ károsanyag-kibocsátása a koronavírus hatására, mutat rá egy friss tanulmány. A Nature Communications című tudományos folyóiratban közölt szöveg szerint január eleje és június vége között 8,8 százalékkal esett vissza az emisszió globális értéke, köszönhetően a pandémia miatt elrendelt korlátozásoknak és a gazdasági leállásnak. Az első félévben kibocsátott szén-dioxid mennyisége 1,6 milliárd tonnával csökkent az egy évvel korábbihoz képest - ez a mennyiség megegyezik Nagy-Britannia elmúlt három évének teljes kibocsátásával.

Ebből lett kevesebb. Illusztráció (Getty Images) Ebből lett kevesebb. Illusztráció (Getty Images)

A felmérést végző kutatók egyike szerint ez drámaibb a 2008-as gazdasági válságot követő visszaesésnél, sőt, szerinte ez már "háborús időket idéző csökkenés", és ilyesmire még soha korábban nem volt példa, amióta csak elkezdték feljegyezni a vonatkozó adatokat. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint egyébként idén 4,4 százalékkal fog zuhanni a globális GDP, ez a legrosszabb adat az 1930-as évek óta.

A nagy emissziócsökkenés viszont nem fogja fékezni a klímaváltozást. A kemény korlátozások feloldása óta ugyanis ismét nő az üvegházhatású gázok kibocsátása. Elsőként a vírus első hullámát a legkorábban letudó Kínában kezdtek el ismét felszökni az értékek, júliusban és augusztusban itt már 2,7 százalékkal magasabb emissziót mértek, a tavalyi, pandémia által nem sújtott év nyár végi értékeihez képest. Nagy-Britanniában a nyár végén már csak egy százalékkal volt kisebb a kibocsátás mértéke, mint tavaly - igaz, az USA-ban viszont 11,6 százalékos volt az elmaradás 2019 nyarához képest.

A legnagyobb csökkenés a közúti szállítmányozásban és a légiközlekedésben következett be. A háztartási energiafelhasználás viszont csak kismértékben nőtt meg annak ellenére, hogy az emberek tömegesen kezdtek el otthonról dolgozni.

Összességében a korona-korszakos emissziócsökkenés fokban mérve mégis "talán ha egy századnyi különbséget jelent, valószínűleg még kevesebbet" a tanulmány egyik szerzője szerint. Mert ugyan kevesebb szén-dioxidot bocsátottunk ki a megszokottnál, a légköri széndioxid-koncentráció attól még ugyanúgy nő a fosszilis tüzelőanyagok kitartó használata miatt.

(Financial Times)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.