<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ezek 2022 második felében és 2023 elején érkezhetnek Magyarországra, s ebből 1,5 milliót kaphatnak az 5-11 éves gyermekek – jelentette be a miniszterelnök a mai évértékelő, nemzetközi sajtótájékoztatóján.

A vírus elleni küzdelemről és a gazdaság újraindításáról szólt a 2021-es év – kezdte sajtótájékoztatóját Orbán Viktor. Örül, hogy a magyarok 2020-ban már nem voltak olyan tehetetlenek, védtelenek, köszönhetően annak, hogy kifejlesztették a koronavírus elleni oltást.

Magyarország már 2021 elején úgy látta, hogy védekezni csak az oltással lehet – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: „ezért mi a szélrózsa minden irányából elérhető vakcinákat beszereztük”. Ennek köszönhetően Orbán Viktor szerint elsőként érte el Magyarország a magas oltottsági arányt, igaz, azóta megrekedtünk 6,2 milliónál. A harmadik oltásoknál ugyanakkor most is az élmezőnyben van az ország, 32 százaléknál tartunk, az uniós átlag 21,5 százalék.

Kormányinfó 2021. december 21.-én Fotó: mfor.huKormányinfó 2021. december 21.-én Fotó: mfor.hu

Ami a gazdaság újraindítását illeti, a miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a két konzultációban összesen több mint 2 millió ember válaszolt, ezek alapján hozta meg a kormány a szükséges intézkedéseket. 1700 milliárd forintot fordítottak a beruházásokra, ezek révén 1435 beruházás valósult meg a magánszektorban. A kormányfő tájékoztatása szerint a foglalkoztatás már a válság előtti szinten van, 4 millió 680 ezer főnek van állása, miközben a munkanélküliség 3,9 százalék, szemben a 6,7 százalékos uniós átlaggal.

A magyar gazdaság visszakapaszkodott az idén, az idei növekedés jóval 6 százalék felett lesz Orbán Viktor szerint, s a következő két évben is 4-5 százalék lehet.  

A jövőben eddig nem ismert gazdaságpolitikai intézkedéseket vezetnek be a miniszterelnök megfogalmazásában. Ilyen a lengyel mintára átvett 25 év alattiak szja-mentessége, amelynek hatása nem jelezhető előre.

Fontos a védekezés folytatása, az továbbra is oltásalapú lesz a kormányfő szerint, 2022 első felét még e tevékenység viszi el. Több mint 2,4 millió Pfizer és csak a gyermekek oltására alkalmas vakcinából rendeltek 2 milliót és az újfajta omikron elleni vakcinából 9,5 milliót, 2022 második felében és 2023 elején kapjuk meg, ebből 1,5 millió használható a gyermekek beoltására – közölte Orbán Viktor.

Újságírói kérdésre válaszolva kiderült, nem lesz kötelező oltás, a magyar kórházak kapacitása pedig fantasztikus, ha kell, még több ágyat tudunk felszabadítani.

A harmadik fontos 2022-es fejleménynek a miniszterelnök a gyermekeink védelméről szóló népszavazást nevezte meg.

Bár nem született megállapodás az Európai Bizottságban az energiapolitikáról, a kormányfő abban reménykedik, hogy a bizottság még ez év végéig kimondja, nukleáris energia nélkül a klímavédelem nem valósítható meg, mint ahogy azt is, hogy egy ideig még a gázból nyert energetikai beruházások támogatandók.    

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.