TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. május 8. 14:04

A MÁV még nem döntött, hogy fellebbez-e a GVH döntése ellen, a Rail Cargo Hungaria (RCH) Zrt. pedig jelezte: befizeti a kiszabott bírságot, de kezdeményezni fogja a határozat bíróság előtti felülvizsgálatát. A GYSEV már korábban visszautasította, hogy versenyjogot sértett volna, és szintén a hatósági felülvizsgálat kezdeményezését jelentette be.

A GVH kedden közölte, hogy kartellezés miatt összesen 1,25 milliárd forint bírságot szabott ki a Győr-Sorpon-Ebenfurti Vasút Zrt.-re (GYSEV), a MÁV Magyar Államvasutak Zrt.-re, és a Rail Cargo Hungaria Árufuvarozási Zrt.-re.

A MÁV közleményében hangsúlyozza, hogy a cég nem sértett szándékosan versenyjogot a vizsgált időszakban. Az árufuvarozók számára a legkedvezőbb feltételek megteremtésére törekedtek logisztikai, valamint árképzési szempontból is. Megjegyezték: a társaság vezetése megvizsgálja a 2004-2005-ös időszak működésére vonatkozó versenyhivatali döntés indoklását, és hozzátették, hogy a fellebbezésre 30 napja van a cégnek.

A MÁV Zrt. 2011-ben létrehozott szakterülete a következő fél év során versenyjogi és -megfelelőségi szempontból áttekinti a MÁV Zrt. és leányvállalatai meglévő szerződéseit és együttműködéseit árképzési szempontból, valamint a tiltott megállapodások elkerülése érdekében - áll a közleményben.

A Rail Cargo Hungaria (RCH) Zrt. azt közölte: a társaság, és korábban a MÁV Cargo Zrt. is, jogszerűen működött együtt a GVH határozatában érintett társaságokkal. A Rail Cargo Hungaria Zrt. álláspontja szerint a Gazdasági Versenyhivatal által vélelmezett versenykorlátozó magatartás nem valósult meg, a vállalat a számtalanszor változott előírásoknak mindig megfelelően járt el a kifogásolt időszakban, miközben következetesen megvalósította az Európai Unióban ismert és alkalmazott egymásra épülő szállítások rendszerét Magyarországon.

Korábban a GYSEV is azt közölte, hogy "a Gazdasági Versenyhivatal által vizsgált időszakban - és természetesen azt követően is - a társaság vasúti árufuvarozási piaci gyakorlata az irányadó európai uniós és hatályos magyar jogszabályoknak teljes mértékben megfelelt".

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.