2p

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint a gazdasági növekedés 2014-ben dinamikus lesz, elérheti a 3,3 százalékot, míg 2015-ben 2,4 százalékra lassulhat üteme.

A gazdaságkutató MTI-hez eljuttatott pénteki közleménye szerint a növekedési ütem lassulása a technikai hatások mellett az egyedi gazdaságélénkítő folyamatok - növekedési hitelprogram, uniós források - lecsengésének következménye.

Az idén a növekedés legfőbb hajtóereje a beruházás - ezen belül is főként a járműipar -, míg jövőre a fogyasztás lesz, vagyis az elemzők egy belső forrásokra támaszkodó gazdaságszerkezetet vetítenek előre.

Az elemzők arra számítanak, hogy a versenyszféra tartósan átveheti az uniós forrásokból megvalósuló állami nagyberuházások gazdaságélénkítő szerepét, köszönhetően a növekedési hitelprogram második szakasza iránti élénkült keresletnek, aminek hatására a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 1000 milliárd forintra emelte a keretet.

A háztartások fogyasztói hajlandósága folyamatosan növekszik: részben a rendelkezésre álló jövedelem emelkedése miatt, a tartósan alacsony kamat- és inflációs környezet, illetve a csökkenő óvatossági megtakarítások eredményeként.

A századvég elemzői még nem számoltak a kormány szeptemberben várható újabb devizahiteles programjával, amely további lökést adhat a fogyasztásnak, másrészről a bankok tőkehelyzetét ronthatja.

Az élénkülő belső felhasználás és a törékeny nemzetközi gazdasági környezet eredményeként azonban tovább szűkül majd a külkereskedelmi többlet, illetve a nettó export gazdaságot visszafogó hatása is érvényesül - mutatnak rá.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzői azt várják, hogy az infláció 2014-2015-ben éves szinten a jegybank 3 százalékos inflációs célja alatt marad, de a jövő év végére felgyorsul, amit a bázishatások mellett az erősödő belső kereslet okoz, így a jövő év végére a mutató a jegybanki cél szintjére emelkedhet.

Az elemzők úgy vélik, hogy a gazdasági növekedés pályája érdemben nem veszélyezteti Magyarország külső finanszírozási képességét. A költségvetési hiány az intézet becslése szerint a kormányzati előirányzatnál is kedvezőbb lehet, és jövőre sem látható kiigazítási kényszer.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!