5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az idei évre bejelentett 210 milliárd forintos kiadáscsökkentés érinti a gyógyszerkasszát, a gázártámogatást, az agrártámogatásokat és a kamatpályát is - mondta el Veres János a keddi kormányszóvivői tájékoztatón. A pénzügyminiszter azt is közölte, hogy a kabinet tervei szerint 2011-től lehet ingatlanadó, amit három év alatt fokozatosan vezetnek majd be.

Az idei évre tervezett 210 milliárd forintos kiadácsökkentésről eddig csak annyi biztosat lehetett tudni, hogy a kormány 60 milliárdot spórolna meg a minisztériumoknál. A többi tételről Veres János pénzügyminiszter beszélt részletesen kedden.

A lakástámogatást is szigorítják

"A gázártámogatási rendszerben körülbelül 20 milliárd forintot tudunk megspórolni az alacsonyabb fűtésdíjak miatt, emellett csökkenhetnek a kamatkiadások, és a lakástámogatás átalakításával is megspórolható egy kisebb összeg. A kiadások lefaragása érintheti a gyógyszerkasszát és az agrártámogatásokat is" - vázolta fel a pénzügyminiszter.

Tételesen számolva a lakástámogatás szigorítása 7 milliárdos lefaragást jelenthet, az állami kamatkiadások pedig 24 milliárddal mérséklődnek majd. Veres János szerint a gyógyszerkasszában mintegy 30 milliárd forint maradhat, amit a kiadások csökkentésére lehet fordítani, míg az agrártámogatásokon 33 milliárdot spórolhat az állam. Utóbbi azzal indokolható, hogy ezek a támogatások az inflációhoz vannak igazítva, és korábban magasabb inflációval számolt a kormány, mint most - tette hozzá a miniszter.

A fentiek mellett a kormány pénzt takaríthat meg a rokkantnyugdíj-rendszer szigorításán, illetve a szén-dioxid kvóták értékesítéséből is befolyik mintegy 20 milliárd forint.

Veres: kisebb lesz az egy emberre jutó teher  

A miniszterelnök által hétfőn bejelentett adóátrendezéssel kapcsolatban Veres János elmondta: a cél az, hogy minél többen vegyenek részt a közteherviselésben, így az egy emberre jutó terhek csökkenhetnek. A pénzügyminiszter szerint az átlagkeresetűek jól járnak a változásokkal, ugyanis az átalakításnak köszönhetően 7 százalékkal mérséklődik majd esetükben az adóék, azaz a munkaadó és a munkavállaló által összesen fizetendő adó- és járulékteher.

Azzal kapcsolatban, hogy jövő januártól hárommillió forint lesz a legalacsonyabb adókulcs sávhatára, Veres János elmondta: a kormány számításai szerint ebbe a körbe az emberek 85 százaléka fog beletartozni. Hozzátette azt is: az eddigi adókedvezmények viszont megszűnnek majd, a családi kedvezmény kivételével.

"A fogyasztási típusú adók, az áfa és a jövedéki adó emelkedése évente 120 milliárd forint pluszteher lesz a lakosság számára, ugyanakkor ezt kompenzálják a csökkentések" - vázolta fel Veres János.

Sok intézkedés csak jövőre lép életbe, emellett lesznek újak is. Januártól például a teljes bérre 27 százalék lesz a munkáltatói járulék (júliustól még csak maximum a minimálbér kétszeresére lesz ez érvényes). "2010-ben a járulékcsökkentés hatása összesen 280 milliárd forintot tesz majd ki a tervek szerint" - tette hozzá Veres.

2011-től jöhet az ingatlanadó

Az ingatlanadó bevezetésével kapcsolatban elmondta: a tervek szerint 2011-től három év alatt fokozatosan vezetnék be ezt az adótípust, melynek pontos mértéke még nem ismert. "Biztos, hogy lesznek kedvezmények: a 62 év felettiek például kaphatnak majd bizonyos kedvezményt az ingatlanadóból, míg a munkabérből élők az ötven százalékát leírhatják majd a személyi jövedelemadójukból" - tette hozzá a miniszter.

2010-től a természetbeni juttatások is adókötelesek lehetnek, emellett 11 százalékos járulékkötelezettség is terhelheti azokat - magyarázta. Ebbe a kategóriába tartozik például az üdülési csekk és az étkezési jegy is. Veres János ezzel kapcsolatban kiemelte: a terheket nem a munkavállalónak kell majd viselnie, hanem a munkaadónak.

A Borsodchem kedden jelentette be, hogy 550 ember elbocsátását tervezi. A cég szerint ennél kisebb leépítésre akkor van esély, ha állami támogatást kapnak. A pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban újságírói kérdésre azt válaszolta: folynak a tárgyalások a kormány és a cég között, de konkrétumokról egyelőre nem tud beszámolni. "A Borsodchemnek konkrét elképzelései vannak arról, milyen formában akar támogatást kapni, ezeknek egy része azonban nem egyeztethető össze az uniós joggal" - tette hozzá.

30 milliárdot várnak a gyes és a családi pótlék megadóztatásától

Korábban felvetődött az is, hogy a Nagycsaládosok Egyesülete Alkotmánybírósághoz fordulna a családi pótlék megadóztatása miatt. A pénzügyminiszter szerint azonban nincs olyan szabály, mely alkotmányellenessé tenné a megadóztatást. Szerinte ezt a támogatást a szülők kapják, tehát nekik kell adózniuk utána. A kormány tervei szerint 2010-ben 30 milliárd forint bevételt hoz az államkasszának a gyes és a családi pótlék megadóztatása.

A cégek terheivel kapcsolatban a pénzügyminiszter kifejtette: a négy százalékos különadó eltörlése 208 milliárd forint kiesést jelent az államkasszának jövőre, míg a társasági adókulcs emelkedése és az adóalap változása összesen mintegy 170 milliárddal kompenzálja ezt.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!