3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Míg kedden a jegybank fizette, addig ma a kormány utalja el éppen aktuális törlesztőrészletét az IMF-nek.

A Valutalap honlapja szerint az MNB-nek június 25-én 160, a kormánynak pedig 28-án 270 millió SDR fizetési kötelezettsége volt, illetve van. Így tehát a teljes konszolidált államháztartásból 430 millió SDR "távozott" a héten. Ugyan a jelenlegi árfolyamokkal számolva ez 494 millió eurót jelent, de nem pontosan ennyit kell, illetve kellett utalnunk.

A kormányzati adósságot kezelő Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) ugyanis minden, nem euróban denominált forrását euróra "swapolja". Ezt azért teszi, hogy a nemzetközi devizák árfolyammozgásának potenciális kockázatit kiküszöbölje. Ennek hasznát legutóbb a múlt hónapban tapasztalhattuk meg, amikor a 2008-ban kibocsátott svájci frank alapú kötvényünk járt el. Hiába szállt el ugyanis azóta a frank jegyzése az euróval szemben, a swapoknak köszönhetően "csak" az euró-forint árfolyamának megugrása miatt kellett többet fizetnünk. 2008-ban ugyanis az ÁKK a befolyt svájci frankot úgy cserélte euróra, hogy az ügylet másik oldalán álló partner kötelezettséget vállalt arra, hogy a lejárat időpontjában, vagyis most májusban visszaadja a frankot a 2008-ban meghatározott díj, illetve euró ellenében.

Ugyanez történt az IMF-től lehívott SDR alapú hitelekkel kapcsolatban is. Az ÁKK honlapján elérhető kalkuláció szerint negyedévente kell a kormánynak 913 millió eurót utalnia. Mivel ebből májusban már 606 milliót teljesítettünk, így 307 millió eurót kell még utalnunk. Ez pedig valamivel kevesebb, mint a jelenlegi árfolyammal számolt 310 millió euró. A különbség tehát jelen esetben nem jelentős.

Mennyit és meddig kell még fizetni?

Ha rendben kifizetjük az e heti penzumokat, akkor az IMF honlapja szerint a költségvetésnek és a jegybanknak közösen 1,9 milliárd SDR-t kell visszafizetnie még idén, jövőre pedig 603 milliót. A kettő összege – ha eltekintünk a fenti swapok módosításától – 2,9 milliárd euróra rúg. Ebből 2,1 milliárd a kormányt, a maradék pedig a jegybankot érinti. Ezért mondta azt Varga Mihály pár hete, hogy a kormány akár már idén vissza tudná fizetni az IMF-hitelt, hiszen május végén 3,9 milliárd euró betéttel rendelkezett. (mfor.hu szerk: Más kérdés, hogy a kedvező kamatok miatt az előtörlesztés nem éri meg, ahogy Varga fogalmazott, ez elsősorban kamatszámítás kérdése.)

Az IMF-en túl a 2008-as mentőcsomaggal kapcsolatban még két törlesztőrészlet fogja terhelni a magyar büdzsét. Az egyiket 2014 negyedik, a másikat 2016 második negyedévében kell majd teljesíteni az Európai Unió felé, előbb esetben 2, utóbbiban pedig 1,5 milliárd euró értékben.

A táblázat az MNB kötelezettségeit nem tartalmazza, csak a központi költségvetését

szp
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!