<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Kezdeményezni fogja a hulladékgazdálkodási szabályozás módosítását Budapest főpolgármestere.

Tarlós István pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a főváros legnagyobb baja a szabályozással, hogy szerintük a budapestiek fogják majd finanszírozni a vidéki települések veszteségeit.

A főpolgármester azt mondta, kétségtelen, hogy körülbelül 14 milliárd forint országos szinten a veszteség a hulladékgazdálkodásban, ezért a hulladékgazdálkodási törvény módosítása alapvetően indokolt volt. Ugyanakkor megjegyezte, örültek volna, ha főváros is részt vehetett volna az előkészítő munkákban.

Hozzátette: bár pénteken indulna hivatalosan a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., az ismeretei szerint "nem éppen működőképes". Tarlós István reménytelen vállalkozásnak nevezte, hogy egyetlen cég koordinálja több mint négymillió háztartás számlázási ügyeit. Szerinte sokkal életszerűbb lenne, ha az állam csökkentene a hulladéklerakási díjon.

Közölte, az ügyben a miniszterelnökhöz fordulnak és a nap folyamán levelet küld Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek. A levélben - egyebek mellett - tájékoztatja a minisztert arról, hogy a főváros megítélése szerint a törvény végrehajtási rendelete ellentmondásos.

Kimondottan aggályosnak tartják, hogy finanszírozási okokra visszavezethető közszolgáltatási nehézségek esetén az ellátási kötelezettség továbbra is az önkormányzatokat terheli - mondta a főpolgármester. Hozzátette: rövid távon komoly zavarokat okozhat a közfeladat ellátásában, hogy a szükséges forrás esetleg nem biztosított. Ezek alapján a pénzügyi fedezet biztosítása érdekében állami forrásra fog a főváros szorulni a hulladékgazdálkodás területén.

Tarlós István kijelentette: "nagy valószínűséggel (...) törvénymódosítást fogok kezdeményezni". Emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról: a főpolgármester tájékoztassa a kormányt arról, hogy a fővárosi önkormányzatnak nincs lehetősége a több milliárd forint többlethiány kigazdálkodására a hulladékgazdálkodás területén.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.