2016. április 1. 13:22

Kezdeményezni fogja a hulladékgazdálkodási szabályozás módosítását Budapest főpolgármestere.

Tarlós István pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a főváros legnagyobb baja a szabályozással, hogy szerintük a budapestiek fogják majd finanszírozni a vidéki települések veszteségeit.

A főpolgármester azt mondta, kétségtelen, hogy körülbelül 14 milliárd forint országos szinten a veszteség a hulladékgazdálkodásban, ezért a hulladékgazdálkodási törvény módosítása alapvetően indokolt volt. Ugyanakkor megjegyezte, örültek volna, ha főváros is részt vehetett volna az előkészítő munkákban.

Hozzátette: bár pénteken indulna hivatalosan a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., az ismeretei szerint "nem éppen működőképes". Tarlós István reménytelen vállalkozásnak nevezte, hogy egyetlen cég koordinálja több mint négymillió háztartás számlázási ügyeit. Szerinte sokkal életszerűbb lenne, ha az állam csökkentene a hulladéklerakási díjon.

Közölte, az ügyben a miniszterelnökhöz fordulnak és a nap folyamán levelet küld Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek. A levélben - egyebek mellett - tájékoztatja a minisztert arról, hogy a főváros megítélése szerint a törvény végrehajtási rendelete ellentmondásos.

Kimondottan aggályosnak tartják, hogy finanszírozási okokra visszavezethető közszolgáltatási nehézségek esetén az ellátási kötelezettség továbbra is az önkormányzatokat terheli - mondta a főpolgármester. Hozzátette: rövid távon komoly zavarokat okozhat a közfeladat ellátásában, hogy a szükséges forrás esetleg nem biztosított. Ezek alapján a pénzügyi fedezet biztosítása érdekében állami forrásra fog a főváros szorulni a hulladékgazdálkodás területén.

Tarlós István kijelentette: "nagy valószínűséggel (...) törvénymódosítást fogok kezdeményezni". Emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról: a főpolgármester tájékoztassa a kormányt arról, hogy a fővárosi önkormányzatnak nincs lehetősége a több milliárd forint többlethiány kigazdálkodására a hulladékgazdálkodás területén.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.