<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ben Bernanke, az amerikai jegybank, a Fed elnöke kedden figyelmeztetett: hosszú távon nem fenntartható a magas költségvetési hiány, a kormánynak lépéseket kell tennie a lefaragására.

Bernanke egy kétpárti költségvetési reformtestület előtt kijelentette: a magas hiány "súlyos károkat" okozhat az amerikai gazdaságnak. Azt nem fejtette ki, hogy konkrétan milyen lépésekre lehet szükség, de azt mondta, a hiány csökkentésének legfőbb akadálya az egyre költségesebb egészségügyi és társadalombiztosítási rendszer. Megjegyezte, hogy az öregedő népesség roppant terheket fog róni az államra az elkövetkező években.

"Ha nem történnek kiigazító intézkedések, úgy tűnik, hogy a szövetségi költségvetés nem fenntartható pályán marad" - fogalmazott a pénzügyi felelősség és reform nemzeti bizottsága nevű 18 tagú testület előtt. A független szakértői csoport Barack Obama elnök megbízására kezdte meg működését, célja, hogy december 1-jéig javaslatot tegyen, hogyan lehetne csökkenteni az Egyesült Államok külföldi adósságán és a hiányon.

Bernanke a bizottság első, keddi ülésén elmondta: az első lépések között lehet majd szükség az adórendszer megváltoztatására. Szerinte a gazdaság működését az erősíti, ha az adók nem túl magasak, és azokat hatékonyan, méltányosan és átláthatóan gyűjti be az állam. Úgy értékelte, a jelenlegi rendszer nem felel meg ezeknek a kritériumoknak, ezért reformot kell végrehajtani.

Az Obama-kormány 2011-es tervezetében a költségvetési hiány 1,6 ezer milliárd dollár, a GDP 10,6 százaléka, a hiány utoljára a második világháború idején volt ilyen magas. Az adminisztráció tervei szerint 2014-re 3,9 százalékra szorítják ezt az értéket, de még az is meg fogja haladni a közgazdászok által fenntarthatónak mondott 3 százalékos arányt.

Bernanke kifejtette: ha nem sikerül csökkenteni a hiányt, a kamatok magasra fognak szökni, ami sem az amerikai fogyasztóknak, sem az államnak nem jó, a gazdasági növekedés fékje lesz, a vállalatok a munkahelyek számának csökkentésére kényszerülhetnek. Azt mondta, a költségvetés rendbetételéhez nehéz választásokra és kompromisszumokra lesz szükség, amelyeket azonban a súlyosabb következmények elkerülése érdekében nem lehet sokáig halogatni.

A Fed-elnök azt is kijelentette: a gazdaság növekedése és vele az adóbevételek gyarapodása önmagában nem megoldás a helyzetre. "Sajnos nem leszünk képesek kinőni ezt a problémát" - mondta. Szakértők szerint a reformtestület egyebek mellett adóemelést, valamint a társadalombiztosítási és az idősek betegellátásáról gondoskodó Medicare program költségeinek csökkentését javasolhatja majd az Obama-kormánynak.

MTI