2007. augusztus 28. 10:01

A hazai gazdaság növekedési üteme a kormányprogramban szereplő érték körül alakulhat, a szakértői korábbi előrejelzéseiben szereplő mértékeknél viszont lassúbb lesz, így negyedik negyedévre várt élénküléssel a GDP 2,1 százalék körül bővülhet. A gazdasági növekedést az export mellett a beruházások élénkülése biztosítja. A gazdaság stabilizációja folytatódik, az egyensúlyi irányszámok teljesülnek, állítja az ECOSTAT elemzése. A drágulás mértéke nem veszélyezteti a középtávú inflációs cél teljesítését. A lakossági fogyasztás kissé visszaesik, a foglalkoztatottság alig nő, a munkanélküliség 7,5 százalék körüli lesz.

A KSH és az ECOSTAT közös gyors becslése alapján 2007 második negyedévében a bruttó hazai termék 1,4 százalékkal nőtt, az előző negyedévhez viszonyítva a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal bővült. A gazdaság növekedési üteme a vártnál és korábban jelzettnél alacsonyabb. A tervezésben és a beszámolásban érintett főhatóságok (PM, KSH) a havi teljesítmények és a havi forgalmi adatok alapján mindvégig óvatosan és mértéktartóan nyilatkoztak a növekedés üteméről, a GDP alakulását termelési és felhasználási oldalról is a korábbinál mérsékeltebb növekedési ütemmel számoltak.

Javuló államháztartás, gyengülő növekedés

A második negyedévi gyengébb teljesítmény okai az ECOSTAT elemzése szerint a következőkben jelölhetők meg: az ipari termelés üteme és exportja mérséklődik, az építőipar teljesítménye stagnál, a mezőgazdasági hozamok irreálisan alacsonyak, a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás gyengén teljesít, erőteljesen visszaszorult a közszféra szolgáltatásainak volumene, az egészségügyi és oktatási reformok beindultak, megtakarításaik mérsékelték a hozzáadott értéket. A GDP felhasználási adatai alátámasztják a GDP növekedési ütemének mérséklődését. A reálkeresetek jelentős csökkenése - a lakossági simítások mellett is - mérsékelte a fogyasztást, ami a kiskereskedelmi forgalom visszaesésében is tükröződik. A kormányzati kiadások lefaragása, a nagyobb állami beruházások halasztása szintén mérsékelte a belső keresletet. Az export magas importtartalma miatt a nettó kivitel korlátozottan járult hozzá a hazai teljesítmények növeléséhez.

Az államháztartás egyensúlyának javítása, a működőképesség biztosítása érdekében hozott kiigazító intézkedések - szemben a növekedési mutatókkal - kedvező eredményt hoztak. Az államháztartási múlt évi 9,2 százalékos hiánya idén várhatóan 6,4 százalékra mérséklődik. Az első félévi összesített hiány meghaladja az 1000 milliárd forintot, alig tér el az előzetes várakozásoktól, júliusban további 95,1 milliárdos többlet képződött. A PM prognózisa szerint az éves hiány megközelíti az 1530 milliárd forintot, ez 10 százalékkal alacsonyabb az elemzői várakozásoknál. A kedvező fiskális és egyes reálgazdasági folyamatok hatására hazánk nemzetközi megítélése 2007-ben javult.

Csökkenhet az infláció

Az infláció mértéke 2007-ben az előző előrejelzéseinkkel megegyező, időbeli lefutása ingadozó, főként a kormányzati adó- és hatósági árintézkedések miatt. Nyár végétől az áremelkedés ütemének mérséklődésére számítunk. Júliusban az éves inflációs ráta csökkenésnek indult, a múlt havi 8,6 százalékról 8,4-re mérséklődött. Kedvező fejlemény, hogy a rövid bázisú maginfláció tartósan 3,5 százalék alá süllyedt. Az alapinflációs folyamat az adókulcsok és a hatósági árak emelése ellenére kedvező. A dezinfláció ütemét ugyanakkor lassíthatja az olajár emelkedése, amely 70 dollár körül stabilizálódott és az élelmiszerek drágulása is kedvezőtlenül hathat. Az ECOSTAT előző jelentésével megegyezően decemberre 5,5 százalékos éves inflációt, átlagosan 7,5 százalékos drágulást prognosztizál.

A hazai gazdaság fejlődését továbbra is az export határozza meg, a növekedési esélyeket a lakossági fogyasztás és a felhasználás csökkenése mérsékli. Az ECOSTAT nem ért egyet azokkal a elemzői véleményekkel, amelyek azt sugallják, hogy a magyar gazdaság nem tud lendületet venni az EU gazdaságának fejlődésére. A kutatók előrejelzése szerint a külforgalom dinamizmusa alig marad el a tavalyitól, az export-import közötti rés 3 százalék körüli lesz, a külkereskedelmi hiány erőteljesen csökken, éves szinten nem haladja majd meg az egymilliárd eurót.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.