2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Eddig sem voltak elsöprő erejűek a reformok Magyarországon, a kormányválság következménye pedig a reformok leállítása is lehet - mondta a Servian.hu internetes portálnak Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke. Véleménye szerint a reformok szükségképpen fájdalmasak, a magyar társadalom viszont el akarja kerülni ezeket a folyamatokat.

A kevés beindult reform sem fog végbe menni, ráadásul az eddigi átalakítások sem voltak elsöprő erejűek - nyilatkozta a Servian.hu-nak adott videóinterjújában Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója, elismert gazdasági szakember. Véleménye szerint a vizitdíj nem volt reformnak minősíthető átalakítás. Az egyetlen komoly lépés a biztosítási rendszer megváltoztatása lett volna, azonban a több biztosítós modell is elég lecsonkítva került a törvényhozás elé - fogalmazott a szakember. Szerinte az is kérdéses, hogy egyáltalán a modell működött-e volna a befektetők szempontjából.

Jaksity György szerint a magyar társadalom 20 éve képtelen szembenézni a változtatás szükségességével. "Mi most azon lavírozunk,hogy ne fájjon a reform. Nos, a reform az fáj. Ha most lehetne ennek az időszaknak az összefoglalását egy mondatban megfogalmazni akkor az az angol kifejezés jut eszembe hogy fájdalom nélkül nincs jutalom. Mi 20 éve megpróbálunk fájdalom nélkül jutalmat kapni" - mondta a szakember.

Szerinte elég megnézni akár makrogazdasági akár szociológiai szempontból azokat az országokat, amelyek Kelet-Európában vagy máshol a világon jelentős gazdasági átmeneten mentek keresztül: ott a változások sokkal nagyobbak, sokkal mélyrehatóbbak voltak.

"A politika, a kormány arra motiválja az embereket,hogy fogyasszanak, hogy hitelt vegyenek fel, hogy eladósodjanak" - fejtette ki véleményét Jaksity György. Szerinte azonban van a társadalomnak egy része, amely rájött arra, hogy az öngondoskodás és a megtakarítás hosszú távon is jólétet tud biztosítani.  Ők nem a politikától, nem a kormánytól várják saját helyzetük megoldását, hanem kockázatokat vállalva, de megtakarítanak. Ez a magatartás előbb-utóbb megtérül, mert olyan eseményekre is fel tud készülni az egyén, amit nem lát előre, és ha így hosszútávon kényelmesen, jómódban fog élni. "A magyar társadalom nagy részére ez nem jellemző" - mondta Jaksity György.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!