2008. április 2. 15:04

Eddig sem voltak elsöprő erejűek a reformok Magyarországon, a kormányválság következménye pedig a reformok leállítása is lehet - mondta a Servian.hu internetes portálnak Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke. Véleménye szerint a reformok szükségképpen fájdalmasak, a magyar társadalom viszont el akarja kerülni ezeket a folyamatokat.

A kevés beindult reform sem fog végbe menni, ráadásul az eddigi átalakítások sem voltak elsöprő erejűek - nyilatkozta a Servian.hu-nak adott videóinterjújában Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója, elismert gazdasági szakember. Véleménye szerint a vizitdíj nem volt reformnak minősíthető átalakítás. Az egyetlen komoly lépés a biztosítási rendszer megváltoztatása lett volna, azonban a több biztosítós modell is elég lecsonkítva került a törvényhozás elé - fogalmazott a szakember. Szerinte az is kérdéses, hogy egyáltalán a modell működött-e volna a befektetők szempontjából.

Jaksity György szerint a magyar társadalom 20 éve képtelen szembenézni a változtatás szükségességével. "Mi most azon lavírozunk,hogy ne fájjon a reform. Nos, a reform az fáj. Ha most lehetne ennek az időszaknak az összefoglalását egy mondatban megfogalmazni akkor az az angol kifejezés jut eszembe hogy fájdalom nélkül nincs jutalom. Mi 20 éve megpróbálunk fájdalom nélkül jutalmat kapni" - mondta a szakember.

Szerinte elég megnézni akár makrogazdasági akár szociológiai szempontból azokat az országokat, amelyek Kelet-Európában vagy máshol a világon jelentős gazdasági átmeneten mentek keresztül: ott a változások sokkal nagyobbak, sokkal mélyrehatóbbak voltak.

"A politika, a kormány arra motiválja az embereket,hogy fogyasszanak, hogy hitelt vegyenek fel, hogy eladósodjanak" - fejtette ki véleményét Jaksity György. Szerinte azonban van a társadalomnak egy része, amely rájött arra, hogy az öngondoskodás és a megtakarítás hosszú távon is jólétet tud biztosítani.  Ők nem a politikától, nem a kormánytól várják saját helyzetük megoldását, hanem kockázatokat vállalva, de megtakarítanak. Ez a magatartás előbb-utóbb megtérül, mert olyan eseményekre is fel tud készülni az egyén, amit nem lát előre, és ha így hosszútávon kényelmesen, jómódban fog élni. "A magyar társadalom nagy részére ez nem jellemző" - mondta Jaksity György.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.