2018. január 5. 10:53

Bármilyen eszközzel hajlandóak segíteni az elégedetlen hivatali dolgozókat.

Eddig csak a szakma hallatta a hangját az önkormányzati hivatali dolgozók béremelési követeléseivel összefüggésben kilátásba helyezett sztrájkkal kapcsolatban, de ma az egyik parlamenti párt is színre lépett. A Jobbik levélben fejezte ki szolidaritását az érintettekkel.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke 

A levelet Pintér Tamás országgyűlési képviselő jegyzi – nyilván az elnök, Vona Gábor aláírásának nagyobb súlya lenne -, és teljes körű támogatásáról biztosítja a sztrájkot szervezőket. A levél címzettje Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke. Pintér felidézte, hogy a Jobbik a köztisztviselői illetményalap 20 százalékos emelését szorgalmazta, de ezt a kormánypárti többség nem fogadta el. Pedig Pintér szerint erre meglett volna a fedezet a költségvetésben, ha nem értelmetlen látványberuházásokra és öncélú propagandára költene inkább a kormány. Az átcsoportosítással 37 ezer köztisztviselő keresetét lehetett volna emelni – említi meg Pintér, aki szerint „megálljt kell parancsolni a helyi szintű közigazgatás tudatos leépítésének és ellehetetlenítésének”.

Végül arról ír, hogy szívesen rendelkezésre áll, amennyiben „bármilyen eszközzel” segíteni tudják az érdekérvényesítő törekvéseket.

Valójában a 38 650 forintos illetményalap emelésére sor került, igaz, nem minden hivatal esetében. Az érdekképviseletek és a kormány tavalyi egyeztetéseinek, illetve a sztrájkok eredményeképpen lehetővé vált, hogy az önkormányzatok saját forrásaik terhére növeljék az összeget. Ennek nyomán 303 hivatalban lett magasabb az illetményalap.

Azonban 17 ezer dolgozónál erre nem kerülhetett sor, mert a – jellemzően kisebb – önkormányzatoknál erre nem volt fedezet. Az MKKSZ szerint a köztisztviselők 58 százalékának 10 éve nem emelkedett a bére. Csak azok kerültek bele ebbe a körbe, akinek a garantált bérminimum bruttó 180 500 forintra emelése húzta fel a keresetét. A szakszervezet szerint ma már a köztisztviselők tömegei részesülnek ebben a legkisebb bérben. A béremelési követeléseik összeségében mintegy 45 milliárd forintot igényelnének.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.