2018. január 5. 10:53

Bármilyen eszközzel hajlandóak segíteni az elégedetlen hivatali dolgozókat.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Eddig csak a szakma hallatta a hangját az önkormányzati hivatali dolgozók béremelési követeléseivel összefüggésben kilátásba helyezett sztrájkkal kapcsolatban, de ma az egyik parlamenti párt is színre lépett. A Jobbik levélben fejezte ki szolidaritását az érintettekkel.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke 

A levelet Pintér Tamás országgyűlési képviselő jegyzi – nyilván az elnök, Vona Gábor aláírásának nagyobb súlya lenne -, és teljes körű támogatásáról biztosítja a sztrájkot szervezőket. A levél címzettje Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke. Pintér felidézte, hogy a Jobbik a köztisztviselői illetményalap 20 százalékos emelését szorgalmazta, de ezt a kormánypárti többség nem fogadta el. Pedig Pintér szerint erre meglett volna a fedezet a költségvetésben, ha nem értelmetlen látványberuházásokra és öncélú propagandára költene inkább a kormány. Az átcsoportosítással 37 ezer köztisztviselő keresetét lehetett volna emelni – említi meg Pintér, aki szerint „megálljt kell parancsolni a helyi szintű közigazgatás tudatos leépítésének és ellehetetlenítésének”.

Végül arról ír, hogy szívesen rendelkezésre áll, amennyiben „bármilyen eszközzel” segíteni tudják az érdekérvényesítő törekvéseket.

Valójában a 38 650 forintos illetményalap emelésére sor került, igaz, nem minden hivatal esetében. Az érdekképviseletek és a kormány tavalyi egyeztetéseinek, illetve a sztrájkok eredményeképpen lehetővé vált, hogy az önkormányzatok saját forrásaik terhére növeljék az összeget. Ennek nyomán 303 hivatalban lett magasabb az illetményalap.

Azonban 17 ezer dolgozónál erre nem kerülhetett sor, mert a – jellemzően kisebb – önkormányzatoknál erre nem volt fedezet. Az MKKSZ szerint a köztisztviselők 58 százalékának 10 éve nem emelkedett a bére. Csak azok kerültek bele ebbe a körbe, akinek a garantált bérminimum bruttó 180 500 forintra emelése húzta fel a keresetét. A szakszervezet szerint ma már a köztisztviselők tömegei részesülnek ebben a legkisebb bérben. A béremelési követeléseik összeségében mintegy 45 milliárd forintot igényelnének.

mfor.hu