2007. október 17. 08:49

A korábbi 3,2 százalékról 2 százalékra módosította idei GDP növekedési előrejelzését a GKI, jövőre 3,5 százalékot vár. Az infláció a korábban jósolt 7 százalék helyett 7,8 százalékkal növekedhet 2007-ben.

A korábbi 3,2 százalékról 2 százalékra módosította idei GDP-növekedési előrejelzését a GKI Zrt., a jövő évre most először kiadott prognózisa 3,5 százalék - jelentette be a szerdai tájékoztatón Vértes András elnök.

"A 2000 óta folyatott hibás gazdaságpolitika árát 2007-2008-ban kell megfizetnünk" - fogalmazott Vértes András, a lassuló GDP-re illetve a reálkeresetek idei 4,5 százalékos csökkenésére utalva, amely a fehéredéssel együtt 6 százalékos visszaesést jelent. Hozzátette azt is, hogy 2000-hez képest a reálkeresetek 2007-ben 35 százalékkal nőttek, s Európában ez a leggyorsabb ütem.

A GDP 2007-ben két ok miatt nő lassabban, mint azt a GKI korábban várta - magyarázta az elnök. Az egyik, hogy a mezőgazdaság teljesítménye 15 százalékkal esik vissza, ez 0,5 százalékponttal mérsékli a GDP-t. A másik a KSH módszertanának változásából ered - a közösségi szolgáltatásokat másként számolják, mint korábban, így annak 5 százalékos csökkenése 1 százalékponttal módosítja lefelé a GDP alakulását - tette hozzá.

 A GKI a maginflációhoz hasonlítható "magnövekedést" is számított, azaz kiküszöbölte az említett rendkívüli tényezőket, így 2007-re 3,5 százalékos GDP-növekedést, jövőre 5 százalékos ütemet mutatott ki - jelezte Vértes András. 

Jelentősen visszaesik a fogyasztás 

A 2007. évi előrejelzés főbb paraméterei közül az egyéni fogyasztást is jelentősen csökkentette új prognózisában a GKI, a korábbi 0,5 százalékos növekedést 2 százalékos visszaesésre, 2008-ban már 1,5 százalékos növekedésre számít az intézet.

A beruházások idén 2 százalékkal bővülnek (a májusi prognózisban 4 százalék szerepelt), jövőre 8 százalékkal. A gyorsulást azzal magyarázta a GKI elnöke, hogy az idén igénybe vehető európai uniós forrásokat jövőre hívják le Magyarországon.

Nagyobb infláció, kisebb hiány 

A GKI 7 százalékról 7,8 százalékra emelete idei inflációs előrejelzését, jövőre 4,7 százalékos átlagos fogyasztói árnövekedést jelezve.

Az államháztartás GDP arányos eredmény szemléletű hiánya (ESA'95) idén 6 százalék lesz (májusi prognózis 6,2 százalék), jövőre a deficit 4,1 százalékra csökken. Az államháztartás konszolidálódó helyzete felvetheti, hogy 2008-ban euró csatlakozási menetrendet készít a kormány, amely a hitelesség további javulását hozhatja magával - jelentette ki Vértes András. A GKI 2007 végére 7,0 százalékos alapkamatot vár, a jövő év végére pedig 6,0 százalékos mértéket - tette hozzá. 

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.