4p

A miniszterelnök az MTI-nek adott év eleji interjújában többek között elmondta, hogy a következő hónapokban a közműszolgáltatásokat igénybe vevőknek szeretnének olyan védelmet nyújtani, mint amilyet a banki kódexszel elértek a hitellel rendelkezőknél.

A kormányfő most vizsgáltatja, miként lehetne javítani azokat a jogszabályokat, amelyek garantálják, hogy a közműveket - a víz-, villany- és gázszolgáltatást - igénybe vevőknél a szolgáltatók ne élhessenek vissza erőfölényükkel. Bajnai Gordon ezt az MTI-nek azzal indokolta, hogy sok panasz érkezik hozzájuk a szolgáltatókra.

"Sokszor elér hozzánk az a kiáltás az ország számos részéről, hogy nyugdíjasok vagy alacsony jövedelmű családok érdekei sérülnek a közműszolgáltatók és az ügyfél közti viszonyban" - tette hozzá. Példaként említette, hogy a szolgáltatók által kiküldött számlák sok esetben érthetetlenek a lakosság számára, nem értelmezhető, hogy mire mennyit fizetnek. Vagy például ha valakinél kikapcsolják a gázt vagy a villanyt, akkor a visszakapcsolás sokszor olyan terhet ró az érintettekre, aminek egyes esetekben nem tudnak eleget tenni.

A miniszterelnök nem lát okot rá, hogy a kormánya összetételén változtasson, ráadásul - tette hozzá - a kabinetnek rengeteg végrehajtandó feladata van a következő időszakban. A következő hónapok kormányzati teendőit sorolva kiemelte, hogy érdemi változtatásokat hoz az új év a felsőoktatásban. Véleménye szerint most "rengeteg használhatatlan diplomát ont magából a felsőoktatás", pedig arra lenne szükség, hogy aki diplomát kap, annak azzal bárhol jó esélye legyen elhelyezkedni.

Bajnai Gordon kitért arra: a kormány folytatja a bürokrácia csökkentését, további erőfeszítésekre van szükség a munkahelyek megvédése érdekében, és sok a teendő még a közbiztonság erősítésében is. A következő hónapok kormányzati tennivalói közé sorolta a roma telepek felszámolásának megkezdését, a Szegények bankja program támogatását, a hazai vállalkozások uniós támogatásának további erősítését.

Bajnai Gordon nem ért egyet Sólyom László köztársasági elnök azon véleményével, hogy a Nemzetközi Valutaalap által elvárt, a kiadáscsökkentésre és hiányra korlátozott válságmenedzselésben sikeres Bajnai-kormány a régi struktúrában hagyná működni tovább az állam alrendszereit, és ne kezelné az egyéb válságjelenségeket. "A válság rávilágított arra, hogy nem lehet tovább elodázni a rendszerszerű változtatásokat. Mint egy félhomályos szobában a hirtelen felkapcsolt lámpa, a válság megmutatta, hogy repednek a falak, beázik a tető és húz az ablak.  Felelős válságkezelésről pedig csak akkor beszélhetünk, ha nemcsak a tüneteket kezeljük, hanem hozzálátunk az ország repedéseinek, beázásainak kijavításához is" - mondta a miniszterelnök. A rendelkezésükre álló egy év alatt számos alapvető fontosságú változtatáshoz hozzáfogtak, és a következő kormánynak is arra kell mandátumot szereznie a választóktól, hogy folytassa az ország modernizálását és az ország versenyképesebbé tételét - hangsúlyozta.

A miniszterelnök szerint az elmúlt hónapokban nagyon lényeges, mélyreható, rendszerszintű, tíz éve vagy annál is régebben halogatott változtatásokat vittek véghez. Ide sorolta a többi közt a nyugdíj-, a szociális- és az adórendszer átalakítását. Ide tartozik - mint mondta - a "mostanában sokat piszkált" magánnyugdíj-pénztári-, valamint a teljes pénzügyi rendszer és felügyeletének újraszabályozása, amelyeket a válságból okulva tettek meg, vagy a közösségi közlekedés pazarló működésének átalakítása. Az Országgyűlés 2009 áprilisát követően összesen 157 törvényt, illetve törvénymódosítást fogadott el - hívta fel a figyelmet ezzel kapcsolatban.

A január elsejével életbe lépett változásokról szólva felidézte: a távhő áfája 18-ról 5 százalékra csökkent; a szabálysértéseknél mostantól a 20 ezer forint alatti, kis értékű bűncselekményeket is vizsgálni kell; életbe lépett a banki kódex; és a közszférában dolgozó minden, szülési szabadságról visszatérő fiatal édesanyának fel kell ajánlani a részmunkaidős foglalkoztatást.

Szintén az év elejétől a kormány kezdeményezésére 30 százalékos forrásadó lépett életbe az offshore cégeknél. 2010-ben is emelkedett a minimálbér, a nyugdíjak pedig az inflációt meghaladó mértékben növekednek. Csökkent a bürokrácia: egyablakossá vált az ügyintézés az autósok számára, mivel a műszaki, a környezetvédelmi és az eredetvizsgálat egy helyen, egy időben lehetséges, de egyszerűsödik a környezetvédelmi termékdíj fizetésének rendje is, valamint csökkennek az egyéni cégek és vállalkozások adminisztratív terhei is. Csökkent az ingatlanok után fizetendő illeték, átlagosan 10-ről 4 százalékra, lakásvásárlásnál pedig 6-ról 4 százalékra - hangsúlyozta.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!