2016. február 15. 10:01

A mögöttünk hagyott héten ismét jelentősen csökkent a 95-ös benzin ára. A nemzetközi árszint alapján van rá esély, hogy a mérséklődés folytatódhat a héten, véli a GKI Energia szakértője. A benzin ára így a kutak többségénél 300 forint alá kerülhet.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A Brent spot kőolaj ára a héten 29-32 dollár között változott, heti átlagban 1,8 dollárral, 6 százalékkal csökkent az ár. Az árak a hét első négy napján csökkentek, majd pénteken jelentősen emelkedtek. A heti olajpiaci fejleményeket az árcsökkenés irányába az tolta, hogy a túltermelés továbbra is jelentős, a tárolási lehetőségek közel állnak a telítettséghez, áll a GKI Energia heti elemzésében. A pénteki áremelkedést elsősorban az okozta, hogy az Egyesült Arab Emirátusok energiaügyi minisztere bejelentette, hogy az OPEC országok készek a termelés visszafogásáról tárgyalni.

A benzin és gázolaj tőzsdei ára (Forrás: GKI Energia)

Szintén erősítette az emelkedést, hogy a hosszabb távra vonatkozó pénzügyi, kockázati befektetések volumene az olajtőzsdén jelentősen megemelkedett. Érdekes módon a dollár gyengülése nem tükröződött az árváltozásokban, valamint az sem, hogy az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten 28-cal csökkent, ez a korábbi heteket tekintve igen jelentős mérséklődés.

Az európai üzemanyagpiacokon a benzin iránti kereslet mérséklődött. Az amerikai kereslet megszűnt a magas készletszintek miatt, a nyugat-afrikai piacon azonban újra élénk az érdeklődés és a közel-keleti vásárlások is megmaradtak. A kínai piacon az érdeklődés fokozatosan újraindul, ahogy a holdújév-ünnepségek befejeződnek. Az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) kikötőkben raktározott benzin-, de főképp a tüzelőolaj-készletek igen magas szinten vannak. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges, de mérséklődő, mivel az Egyesült Államokban több finomító jelezte, hogy visszafogja a termelést és elindulnak a tavaszi karbantartási munkák. A hajózási adatok szerint azonban a következő hetekben ismét jelentős mennyiségű dízel érkezik meg Európába Ázsiából és a Közel-Keletről, valamint az orosz import mennyisége sem változott.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a február 8 - február 12-e közötti időszakban 7,4 százalékkal került lejjebb, az észak-nyugat-európai piacon és az ARA piacon 7,3-6,6 százalékkal csökkentek az árak. A benzin ára a hét első három napján csökkent, csütörtökön, de főképp pénteken emelkedett. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 2,3 százalékkal csökkent a megelőző hét áraihoz viszonyítva, az észak-európai piacokon 3,3-4,5 százalékos volt az árcsökkenés. A hét folyamán a dízel ára is mindhárom piacon az első három nap csökkent, majd csütörtökön és pénteken emelkedett. Ezen a héten az üzemanyagok árváltozása tendenciájában követte az olajár mozgását.

A forint árfolyama a február 8 - február 12-i héten 276 Ft/dollár körül ingadozott, öt forinttal kellett kevesebbet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam az euróhoz viszonyítva, heti átlagban változatlan volt, a dollár árfolyama viszont jelentősebben gyengült az euróhoz, s így a forinthoz viszonyítva is. A forintárfolyam erősödése felerősítette a benzin- és a gázolajár csökkenését forintban számolva.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a heti változásokat benzin esetében a mediterrán piacon 7-9, a másik két piacon is 6-9 forint közötti árcsökkenést jelenthetnek. A gázolaj forintban mért ára esetében a mediterrán piacon 3-4 forintos a másik két piac árait alapul véve 4-5 forintos csökkentés lehetséges. Február 12-én a benzin ára 6 forinttal csökkent, ezért hétfőn, február 15-én, a benzinnél 2-3 forint közötti árcsökkentés bejelentése lehetséges, a dízelnél hasonló mértékű árcsökkentés elképzelhető. Amennyiben tovább csökken a benzin ára, akkor a pénteki 300-301 forintos szintről az átlagos ár a lélektani szint alá csökkenhet. A döntést ugyanakkor az is befolyásolja, hogy a hét utolsó két napján az üzemanyagárak (és az olajár) emelkedésbe fordultak, így emiatt el is maradhat az árcsökkentés, véli heti elemzésében a GKI Energia elemzője.

mfor.hu