TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Jelentős ütemben növeli a helyi valutákban végrehajtott befektetéseit működési térségének országaiban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), annak a törekvésének a jegyében, hogy csökkentse e gazdaságok "eltúlzott devizahitel-függőségét" - közölte az idei első háromnegyedévről szóló szerdai összesítésében a bank.

Az új adatok szerint a közép-kelet-európai és az egykori szovjet térség gazdasági átalakulásának finanszírozására húsz éve alakult londoni pénzintézet a tevékenységi területéhez tartozó országoknak összesen 979 millió euróval egyenértékű finanszírozást nyújtott saját valutájukban az idei első kilenc hónapban.

A bank szerint a helyi valutákban végrehajtott EBRD-befektetések értéke 2010 egészében 887 millió euró volt, 2009-ben és 2008-ban pedig 565 millió, illetve 503 millió eurónak felelt meg.

A beszámoló hangsúlyozza, hogy a helyi valutákban végrehajtott EBRD-finanszírozás nem újdonság. Ennek illusztrálására az EBRD kiemelte, hogy Magyarországnak először 1994-ben nyújtott forinthitelt, és még ugyanabban az évben kibocsátotta első forintkötvényét.

Az EBRD szerint azonban a globális pénzügyi válság volt az, amely ténylegesen feltárta a közép-kelet-európai országokban "exponenciálisan növekvő" devizaadósságok veszélyességét. Ennek példájaként a bank szerdai beszámolója ugyancsak Magyarországot hozza fel, megemlítve, hogy a magyar háztartások svájci frankban denominált "hatalmas jelzáloghitel-állományt" halmoztak fel.

Az EBRD ezzel kapcsolatban hangsúlyozza, hogy az utóbbi időben éppen a svájci frank drágult különösen, miután a befektetők és a spekulánsok - biztos menedéket keresve a válság közepette - felhajtották az árfolyamát.

Az EBRD főközgazdásza, Erik Berglöf a szerdai beszámolóhoz fűzött kommentárjában ugyanakkor elismerte, hogy nem kínálkoznak gyorsan alkalmazható módszerek a devizaadósság-kitettségek csökkentésére. Berglöf szerint ugyanis "egyes országokban egyszerűen nincs alternatívája a devizaalapú hitelezésnek, (...) az ilyen hitelek betiltása (ezekben az országokban) elvágta volna a hitelfelvevőket mindenféle finanszírozási forrástól".

Az EBRD szerdai beszámolója szerint éppen ezért szükséges a devizahitelezés csökkentésével párhuzamosan az alternatív, hazai finanszírozási források kiépítése a helyi tőkepiacok fejlesztése révén.

Varel Freeman, az EBRD amerikai alelnöke a bank szerdai beszámolóját kommentálva azt jósolta, hogy hosszú folyamat lesz a pénzintézet tevékenységi területéhez tartozó országok devizahitel-függőségének csökkentése és a helyi tőkepiacok felfejlesztése, de az EBRD erőteljes hozzájárulással törekszik a biztonságosabb és fenntarthatóbb pénzügyi környezet megteremtésére ezekben az országokban.

Az EBRD jó ideje hangoztatja aggályait a devizaalapú hitelezés terjedésével kapcsolatban.

Thomas Mirow, a bank elnöke már az EBRD tavalyi közgyűlése előtt, egy üzleti rendezvényen felszólalva is kiemelte ezt a problémát, mondván: a közép-kelet-európai országokban fel kell hagyni a fedezetlen, fogyasztási célokat szolgáló devizaalapú hitelezéssel.

Többet nyújtunk, mint egy hagyományos kereskedési rendszer    

Mirow tavalyi beszédében annak a véleményének is hangot adott, hogy a térségi kereskedelmi bankoknak más-más hitelezési előírásokat kellene alkalmazniuk attól függően, hogy az adott kölcsönt milyen pénznemben folyósítják, például devizakölcsönök folyósításához magasabb hitelképességi követelményeket kellene megszabniuk a devizafedezettel nem bíró hitelfelvevőkkel szemben, mint a helyi valutában nyújtott kölcsönök esetében.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.