Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Jelentős ütemben növeli a helyi valutákban végrehajtott befektetéseit működési térségének országaiban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), annak a törekvésének a jegyében, hogy csökkentse e gazdaságok "eltúlzott devizahitel-függőségét" - közölte az idei első háromnegyedévről szóló szerdai összesítésében a bank.

Az új adatok szerint a közép-kelet-európai és az egykori szovjet térség gazdasági átalakulásának finanszírozására húsz éve alakult londoni pénzintézet a tevékenységi területéhez tartozó országoknak összesen 979 millió euróval egyenértékű finanszírozást nyújtott saját valutájukban az idei első kilenc hónapban.

A bank szerint a helyi valutákban végrehajtott EBRD-befektetések értéke 2010 egészében 887 millió euró volt, 2009-ben és 2008-ban pedig 565 millió, illetve 503 millió eurónak felelt meg.

A beszámoló hangsúlyozza, hogy a helyi valutákban végrehajtott EBRD-finanszírozás nem újdonság. Ennek illusztrálására az EBRD kiemelte, hogy Magyarországnak először 1994-ben nyújtott forinthitelt, és még ugyanabban az évben kibocsátotta első forintkötvényét.

Az EBRD szerint azonban a globális pénzügyi válság volt az, amely ténylegesen feltárta a közép-kelet-európai országokban "exponenciálisan növekvő" devizaadósságok veszélyességét. Ennek példájaként a bank szerdai beszámolója ugyancsak Magyarországot hozza fel, megemlítve, hogy a magyar háztartások svájci frankban denominált "hatalmas jelzáloghitel-állományt" halmoztak fel.

Az EBRD ezzel kapcsolatban hangsúlyozza, hogy az utóbbi időben éppen a svájci frank drágult különösen, miután a befektetők és a spekulánsok - biztos menedéket keresve a válság közepette - felhajtották az árfolyamát.

Az EBRD főközgazdásza, Erik Berglöf a szerdai beszámolóhoz fűzött kommentárjában ugyanakkor elismerte, hogy nem kínálkoznak gyorsan alkalmazható módszerek a devizaadósság-kitettségek csökkentésére. Berglöf szerint ugyanis "egyes országokban egyszerűen nincs alternatívája a devizaalapú hitelezésnek, (...) az ilyen hitelek betiltása (ezekben az országokban) elvágta volna a hitelfelvevőket mindenféle finanszírozási forrástól".

Az EBRD szerdai beszámolója szerint éppen ezért szükséges a devizahitelezés csökkentésével párhuzamosan az alternatív, hazai finanszírozási források kiépítése a helyi tőkepiacok fejlesztése révén.

Varel Freeman, az EBRD amerikai alelnöke a bank szerdai beszámolóját kommentálva azt jósolta, hogy hosszú folyamat lesz a pénzintézet tevékenységi területéhez tartozó országok devizahitel-függőségének csökkentése és a helyi tőkepiacok felfejlesztése, de az EBRD erőteljes hozzájárulással törekszik a biztonságosabb és fenntarthatóbb pénzügyi környezet megteremtésére ezekben az országokban.

Az EBRD jó ideje hangoztatja aggályait a devizaalapú hitelezés terjedésével kapcsolatban.

Thomas Mirow, a bank elnöke már az EBRD tavalyi közgyűlése előtt, egy üzleti rendezvényen felszólalva is kiemelte ezt a problémát, mondván: a közép-kelet-európai országokban fel kell hagyni a fedezetlen, fogyasztási célokat szolgáló devizaalapú hitelezéssel.

Többet nyújtunk, mint egy hagyományos kereskedési rendszer    

Mirow tavalyi beszédében annak a véleményének is hangot adott, hogy a térségi kereskedelmi bankoknak más-más hitelezési előírásokat kellene alkalmazniuk attól függően, hogy az adott kölcsönt milyen pénznemben folyósítják, például devizakölcsönök folyósításához magasabb hitelképességi követelményeket kellene megszabniuk a devizafedezettel nem bíró hitelfelvevőkkel szemben, mint a helyi valutában nyújtott kölcsönök esetében.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.