<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Európai Központi Bank (EKB) "kész határozott intézkedést tenni" akár már a következő hetekben, ha az euróövezeti inflációs kilátások tartósan a bank hosszú távú célja, legfeljebb évi 2 százalék alatt maradnak.

Az EKB feltételezése szerint az infláció fokozatosan növekedni fog a célszám felé középtávon, ám "ha e fő forgatókönyvünket kockázatok érik, akkor a következő hetekben és hónapokban készek vagyunk intézkedni iránymutatásunknak megfelelő módon" - idézte az EKB igazgatótanácsának tagját, Benoit Coeure-t a hét végén a Delo című szlovén lap.

"Szilárd szándékunk fenntartani az euróövezeti gazdaság számára szükséges, fokozott pénzügyi enyhítést, és nem habozunk további határozott intézkedést tenni, ha szükséges" - ismételte el a bank iránymutatását Coeure. Az EKB március 6-án tartja következő kamatdöntő értekezletét.

Az EU statisztikai hivatal szerint az euróövezetben a tizenkét havi infláció januárban 0,7 százalékra lassult a decemberi 0,8 százalékról. Számos elemző felveti, hogy az euróövezetben ismét defláció fenyeget. Éves összehasonlításban utoljára a nagy válság elején, 2009. június és október között csökkentek a fogyasztói árak a térségben, a legnagyobb mértékben, 0,6 százalékkal 2009. júliusban. A piaci várakozások szerint az EKB március elején negatív betétkamat bevezetésével veheti fel a küzdelmet a deflációs veszéllyel.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.