2014. július 14. 09:28

Havi alapon 1,1 százalékkal csökkent, de éves alapon 1,1 százalékkal nőtt az ipari termelés az Európai Unióban (EU) májusban, az EU statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői közleménye szerint.

Az eurózónában 2014 májusában 2014 áprilisához képest 1,1 százalékkal csökkent, 2013 májusához képest 0,5 százalékkal nőtt az ipari termelés. Az EU-ban májusban havi alapon 2,1 százalékkal csökkent a köztes termékek, 1,8 százalékkal a nem tartós fogyasztási cikkek, 1,6 százalékkal a tartós fogyasztási cikkek és 1 százalékkal a beruházási javak termelése. Az energetikai termékek termelése 2,2 százalékkal nőtt.

A tagállamok közül havi szinten Portugáliában (3,6 százalékos csökkenés) és Svédországban (3,2 százalékos csökkenés) esett vissza legjobban a termelés, míg Romániában (2,6 százalék) és Litvániában (1,6 százalék) nőtt leginkább.

Éves szinten a legnagyobb csökkenés Máltán (11,9 százalék) és Franciaországban (4,2 százalék) volt, a legnagyobb termelésnövekedést Romániában (15 százalék) és Litvániában (10,2 százalék) mérték. A szezonálisan kiigazított adatok szerint Magyarországon májusban havi szinten 1 százalékkal csökkent, éves szinten 9,5 százalékkal nőtt az ipari termelés.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.