2008. március 3. 05:59

Miközben az elmúlt időszakban több elemző vélte úgy, hogy a piaci szereplők rákényszeríthetik akaratukat a jegybankra, a múlt héten a forint sávjának eltörlése komoly fordulatot hozott. A szakértők szerint ezzel, illetve az alapkamat szinten tartásával a jegybank hozta lépéskényszerbe a forint ellen spekulálókat, véli a Merrill Lynch elemzése. A befektetési ház óvatos derűlátása egybecseng a hét eleji döntés óta a londoni elemzői közösségben elhangzott, összességében kedvező értékelésekkel.

A Merrill Lynch londoni befektetési részlegének hétvégi elemzése a magyar jegybank döntéséről azt írta: a piacnak nem sikerült beleszorítania az MNB-t egy kamatemelésbe, bizonyos értelemben "az MNB szorította sarokba a piacot" azzal az "értelmes" döntéssel, hogy változatlanul hagyta a kamatot, és törölte a forintsávot.

A Merrill Lynch londoni elemzői ezzel visszautalnak a ház által még a múlt hétfői monetáris tanácsi bejelentés előtt közölt, "Kísérlet az MNB sarokba szorítására" címet viselő elemzésre, amelyben az állt: az akkori forinteladási nyomást nem a globális hangulat, hanem "spekulatív természetű egyedi tényezők" okozták, és ebben a helyzetben "optimálisnál rosszabb megoldás lenne" a kamatemelés.

A cég akkori elemzése szerint az MNB-nek a spekuláció ellen a kamatemelésen kívül egyéb intézkedések "arzenálja" áll bármikor rendelkezésére; ezek közé tartozik a közvetlen piaci beavatkozás, az árfolyamsáv-paritás eltolása, vagy akár a sáv eltörlése.  A Merrill Lynch e hétvégén kiadott új londoni elemzése szerint ez utóbbi döntés meghozatala "pozitív szerkezeti jellegű pénzügypolitikai váltás", amelynek célja az euró/forintárfolyam-kamatszint korreláció megtörése vagy gyengítése, és az ebből eredő spekuláció visszaszorítása.

Jóllehet a forintárfolyam és a kamatpolitika közötti kapcsolat teljes elvágása valószínűtlen - mint ahogy minden nyitott gazdaságban az -, az MNB mégis azt az erőteljes üzenetet küldte a piacnak, hogy ezentúl óvatosabban reagál az euró/forint-piaci dinamikákra, áll a Merrill Lynch hétvégi elemzésében.

Lassabb gyengülés, mint eddig

Ugyanerre a következtetésre jutottak a sávfelszámolási döntés után kiadott elemzéseikben más nagy citybeli házak is. A Barclays Capital minapi összefoglalója szerint a sáveltörlés azt jelzi, hogy az MNB reakciója tartósabb, további forintgyengülés esetén is jó eséllyel lassabb lesz, mint eddig. A Monetáris Tanács valószínűleg "követi a szomszédok példáját" abban, hogy az árfolyamgyengülést önmagában költségsokknak tekinti, és csak akkor reagál, ha bizonyítékokat lát az e sokkból eredő másodlagos inflációs hatásokra, állt ebben az elemzésben.

A sáveltörléssel kombinált kamattartás a szakértők szerint azt jelzi azonban, hogy az MNB figyelme az átmenetinek tekintett, egyszeri sokkoktól felhajtott inflációs kockázatról áttolódott a tartósabbnak mutatkozó és szélesebb alapú növekedési kockázatokra. A Merrill Lynch ennek alapján fenntartja azt az előrejelzését, amely szerint az MNB következő lépése kamatcsökkentés lesz, amint a piac stabilizálódik és a dezinfláció folytatódik; ennek legvalószínűbb időpontja a harmadik negyedév, áll az elemzésben. A ház továbbra is azzal számol, hogy 2008 végére 6,75 százalékra süllyed a magyar jegybanki alapkamat.

Nem jó az adócsökkentés 

A Standard & Poor's hitelminősítő által a sáveltörlésről kiadott londoni elemzés szerint "dicséretes" döntés volt a forint ingadozási sávjának felszámolása, mert ez jó eséllyel növeli a pénzügypolitika rugalmasságát, azáltal, hogy megszünteti az inflációkövetés és az árfolyampolitika közötti potenciális ellentmondást.

Ez idő szerint azonban valószínűtlen az olyan jelentős mértékű forinterősödés, amely elősegíthetné a "makacsul magas" infláció enyhítését, állt az S&P heti londoni elemzésében. A világ legnagyobb hitelminősítője ugyanebben az elemzésben aggályainak adott hangot a felmerült adócsökkentési tervek miatt, mondván: a vártnál jobb költségvetési teljesítménnyel nyert plusz mozgásteret inkább a további hiánycélok elérésének biztonsági tartalékaként kellene kezelni. A hitelminősítő szerint a "feszített" közfinanszírozási helyzet nem nyújt teret az adócsökkentésekből eredő anticiklikus gazdaságösztönzéshez.

MTI/Menedzsment Fórum