2007. május 22. 15:01

Az OECD szerint túl sok a három évig tartó gyes mind karrierszempontból, mind a büdzsé kiadásait tekintve. Veres János pénzügyminiszter szerint azonban a születések száma sokkal fontosabb mutató az államháztartási hiányénál. A nemzetközi szervezet alapvetően elégedett az ország stabilizációs programjával, de a választási költségvetéstől óva int. Mfor.hu tudósítás.

A választási büdzsé egyenlő a halállal

Az adózás útvesztőjében
Több tízezer forint terhet jelenthet majd az ingatlanadó Dohányipar: hét százalékos jövedékiadó-emelés várható Ötmilliárd forint APEH-bírság fenyeget Megszüntetnék a szeszturizmust az unióban További cikkek

Az OECD szükségesnek tartja azt is, hogy a kormány átalakítsa az önkormányzati rendszert. Ezen belül a sok apró önkormányzat ésszerűbb működtetése lenne a cél, mert most fajlagosan sokkal többe kerül a fenntartásuk az ideálisnál. Ennek egyébként vannak kedvező elemei is: ha a kistelepülések összefogva működtetnek bizonyos infrastruktrúrákat. (Összehasonlításképpen: Nagy-Britanniában 470, a hazai önkormányzatoknak megfelelő egység van, szemben a mi 3200 önkormányzatunkkal.)

Persze ez sokkal inkább politikai és nem gazdasági kérdés - ezt maga Dean is beismerte. Hasonlóképpen ahhoz, hogy felesleges bonyolításnak tartotta azt a szintén politikai eredetű döntést, hogy a régiós ügyintézés bevezetése mellett nem számolták fel a megyei intézményrendszert, különösen a megyei közgyűléseket. Ez ugyanis sokkal bonyolultabbá tette a rendszert, arról nem is szólva, hogy mennyivel többe kerül.

Választási költségvetésnek nincs helye

A politikai döntések netovábbja persze a 2010-es költségvetés lesz. A korábbi évek tendenciáját figyelembe véve nagyon könnyen vakvágányra futhat a jelenleg még roppant impozáns hiánycsökkentés. A rendszerváltás óta ugyanis egyedül 1994-ben nem készült választási költségvetés, később viszont rendre négyéves ciklusokban vándorolt a hiánygörbe föl-le.

A következő években mindenképpen szakítani kell a korábbi hagyományokkal - erre az OECD is felhívta a figyelmet. Így lehet esély arra, hogy egyensúlyi pályára kerüljön a gazdaság.

A jelenlegi állapotok szerint az idei, eredetileg 6,8 százalékosra tervezett államháztartási hiány bőven tartható, a jövő évi GDP arányos hiány pedig a kormány által várt 4,3 százalék közelében lehet.

Választási költségvetést a statisztikák alapján amúgy sincs értelme készíteni, hiszen eddig csak egyszer fordult elő, hogy volt haszna, vagyis újraválasztották a kormányt. Utóbbi ma még persze roppant elkötelezett a 2009-2010-es deficitcsökkentés mellett.

F. Sz. E.

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Kisebb hiányt, magasabb inflációt vár a kormány A német cégek szerint vicc a magyar gazdaságpolitika Pesszimista volt a kormány a hiánnyal kapcsolatban Még nem tudjuk, hány szűk esztendő jön

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.