TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete szerint a február 1-je előtt behozott használt járművek után nem lehet a regisztrációs adót jogszerűen követelni.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete szerint a február 1-je előtt behozott használt járművek után nem lehet a regisztrációs adót jogszerűen követelni - tájékoztatta a szervezet hétfőn az MTI-t.

Az egyesület közleményében kifejti: értetlenül figyeli a Pénzügyminisztérium (PM) és a gépjármű-forgalmazók között a regisztrációs adóról a nyilvánosság előtt zajló vitát. Emlékeztet arra, hogy a vonatkozó törvény alapján a regisztrációs adót a belföldön forgalomba helyezendő - és nem a forgalomba helyezett - személygépkocsi és lakóautó után kell fizetni.

A regisztrációs adótörvény fogalmi meghatározása szerint forgalomba helyezésnek minősül: a belföldön első ízben történő nyilvántartásba vétel, az átalakítás esetén e tény nyilvántartásba vétele és a forgalmi engedélybe bejegyzése, illetve az ismételt forgalomba helyezés. A raktáron lévő, külföldről behozott használt járművek esetében az adófizetési kötelezettség csak akkor merülhet fel, ha az új törvény hatályba lépéséig a személygépkocsi első nyilvántartásba vétele még nem történt meg. Közleményében az egyesület rámutat: a regisztrációs adótörvény azt írja elő, hogy a forgalomba helyezés a személygépkocsi nyilvántartásba vételével történik.

Ebből következően az egyesület szerint bármilyen belföldi nyilvántartásba felvétel forgalomba helyezésnek felel meg. Az egyesület álláspontja szerint, ha ezekbe a nyilvántartásokba a kereskedő beírja az adott törvényben előírt adatokat, akkor megtörtént a regisztrációs adóról szóló törvény meghatározása szerinti forgalomba helyezés. Ezért álláspontjuk szerint amennyiben az ilyen nyilvántartásba vételre 2004. február 1-jét megelőzően kerül sor, akkor a személygépkocsi vagy a lakóautó után a regisztrációs adót nem lehet követelni. "Az új törvény alkalmazásánál egyesületünkben fel sem merülhetett más értelmezés, mert nem indulhattunk ki abból a feltevésből, hogy a jogalkotó képtelen volt a jogszabályban megfogalmazni tényleges akaratát" - áll a közleményben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.