3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az amerikai bankrendszert és jelzálogpiacot ellenőrző szerv, a Federal Housing Finance Agency (FHFA) beperel több tucat nagybankot, többek között a Bank of America-t, a JP Morgant, a Goldman Sachs-t, és a Deutche Bankot. Az ok, hogy a bankok úgy értékesítették a jelzálogleveleket, hogy azoknak a kelleténél jobb minősítést adtak - számolt be a Times, három meg nem nevezett személyre hivatkozva.

A bírósági idézéseket még tavaly kiküldte a bankoknak az FHFA, amely azzal érvel, hogy a bankok nem jártak el megfelelő gondossággal a hitelek kihelyezésekor, nem győződtek meg arról, hogy a hitelfelvevők valóban képesek lesznek fizetni a tartozásukat. A válság előtt az ilyen úgynevezett "ninja-hitelek" (no income-no job) elterjedtek voltak az amerikai bankszektorban, lényegében boldog-boldogtalan kapott nulla százalékos önerőre lakáshitelt, még az is, aki nem is kért. 

A Fannie Mae és a Freddie Mac több mint 30 milliárd dollárt vesztett a ingatlanlufi kipukkanása okán, valamint a sajárt jelzálog-fedezetű értékpapírjainak felvásárlása miatt. A két cégek végül állami pénzből kellett megmenteni.

Az FHFA pert indított a svájci UBS ellen júliusban, tőlük legkevesebb 900 millió dollárros kártérítést csikarna ki, hogy segítse a károsult adófizetőket. Az információt a szervezet szóvivője nem kommentálta.

A Deutche Bank szóvivője nem tudott nyilatkozni a mostani kereset kapcsán. Szerinte nehéz "egy olyan keresetről bármit is mondani, amit még nem nyújtottak be".

A hírbe hozott bankok ázsiójának nem tesz jót a kereset benyújtása, a részvények árai érezhetően csökkennek, mert a befektetők attól félnek, hogy ha a bankoknak ki kell fizetni a milliárdos kártérítéseket, az komoly veszteségeket hozhat az intézményeknek.

Visszaütő sales stratégiák

Nagy Britanniában is pezsegnek az indulatok a bankok és a hitelesek között. Tegnap beszámoltunk arról, hogy a brit hiteladósok tízezrei kapnak telefont a következő hetekben bankjuktól, melyben felszólítják őket, hogy költsenek kevesebbet például szórakozásra, kábeltévére vagy mobiltelefonjukra. A bankok telefonon figyelmeztetik az érintett ügyfeleket, hogy inkább hitelük törlesztésével foglalkozzanak, mert egy hirtelen kamatemelkedés esetén elveszíthetik lakásukat.

"Sok emberen nem lehet segíteni, ha emelkednek a kamatok, másoknak azonban van megoldás" - nyilatkozta a Telegraph kérdésére az Alliance & Leicester egykori vezére. Szerinte az embereknek előre végig kell gondolniuk, melyik hitelük a legfontosabb, és nem a hitelkártyájukkal, a kábeltévé-előfizetésükkel vagy a legújabb mobil megszerzésével kell törődniük elsősorban, hanem a lakáshitelük törlesztésével.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!